Červený kostel čeká po mnoha desítkách let oprava od základů až po střechu. Odborníci musejí budovu staticky zajistit, vyměnit poškozené krovy a střešní krytinu. Vyřešit se musí nadměrná vlhkost zdiva, nové se budou dělat omítky i podlahy. Budova se bude vytápět podlahovým a také teplovzdušným otopným systémem.

„Prostory kostela budou po rekonstrukci sloužit jako sál pro veřejná čtení, přednášky, koncerty nebo výstavy. Kostel je dominantou třídy Svobody a rozhodně si zaslouží jiné využití než je sklad knih. Bude sloužit jako prostor pro společenské akce, zatímco dosud byl veřejnosti dlouhá léta nepřístupný,“ řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

Vizualizace kancelářského komplexu Envelopa Office Center u křižovatky třídy Kosmonautů a třídy 17. listopadu v Olomouci
Kancelářský komplex Envelopa se už staví. Takto má vypadat

Autorem projektu na rekonstrukci červeného kostela a moderní přístavbu, která kostel propojí s ředitelstvím vědecké knihovny, je olomoucký architekt Miroslav Pospíšil.

Nová budova nabídne provozní a technické zázemí pro společenský sál v kostele. Umístěna tam bude recepce, kavárna, informační centrum Olomouckého kraje, šatny a toalety.

„Bylo komplikované najít vhodné řešení, abychom dospěli ke shodě s Národním památkovým ústavem. Jednou z podmínek bylo zachovat průhled mezi Tylovou a Bezručovou ulicí tak, aby kolemjdoucí novou přístavbu nevnímali jako bariéru. Přístavba proto bude celoprosklená,“ popsal Miroslav Pospíšil.

Při plánované výstavbě nového mostu na Masarykově třídě nepojede MHD.
Tramvaje NEPOJEDOU! Na rozebraný most v Masarykově pustí jen chodce

Začnou ještě letos

Dominantou foyer má být velká knihovna, která uvnitř ukrývá také průduchy pro vzduchotechniku. Má být plná knih, ty však nebudou sloužit jako dekorace, ale bude možné si je vypůjčit a číst si je u šálku kávy nebo čaje v kavárně.

„Do knihovny budeme potřebovat přibližně 850 metrů svazků. Nechceme, aby tam byly novotou zářící publikace, ale použité knihy, které už mají za sebou nějaký příběh. Zvažujeme, že bychom v budoucnu uspořádali sbírku knížek,“ popsal architekt s tím, že společenský sál v kostele bude mít kapacitu až 200 návštěvníků.

Velkými úpravami současně projdou také venkovní prostranství, kde vznikne příjemné posezení pro návštěvníky kavárny.

Celkové náklady na rekonstrukci Červeného kostela, moderní přístavbu a úpravy prostranství v okolí budov by neměly přesáhnout 130 milionů korun.

Hejtmanství chce stavbu zahájit ještě v letošním roce, financovat ji bude z vlastních zdrojů.

V rámci Dnů evropského dědictví bude Červený kostel v sobotu 7. a v neděli 8. září přístupný pro veřejnost. Zájemci si interiéry mohou prohlédnout v době od 9 do 16 hodin. 

Extrémní překážkový závod Runex Race na Poděbradech u Olomouce
Poděbrady ovládl extrémní závod Runex Race. Takto to vypadalo