Po dvou a půl letech stavebních prací se Červený kostel předvedl celý v novém. Rekonstrukce probíhala podle projektu olomouckého architekta Miroslava Pospíšila, který jej pomocí moderního foyer propojil s budovou ředitelství Vědecké knihovny Olomouc.

„V nové části se nachází recepce, šatny a toalety. Autorem symbolů a šperků zdobících kostel je významný olomoucký sochař Jan Dostál. Jeho díla vhodně doplňují historický objekt a jasně symbolizují, že se probudil do své nové éry,“ vyzdvihl architekt Miroslav Pospíšil.

Vizualizace bytového komplexu Smetanka Park nedaleko olomouckého hlavního nádraží
U olomouckého nádraží vyroste Smetanka Park se stovkami bytů. Takto má vypadat

Díky novému vstupnímu foyer knihovna získala důstojný reprezentativní prostor. Ten obohatí a rozvine její dosavadní komunitní funkci.

„Kostel nabídne komfortní prostor pro autorská čtení, konference, semináře, diskuse, přednášky, vzdělávací akce, výstavy a další kulturní a společenské akce. Knihovně se otevřou nové možnosti propojení a spolupráce s různými kulturními institucemi a kreativci působícími v regionu,“ sdělila ředitelka Vědecké knihovny Olomouc Iveta Ťulpíková.

Architekt Miroslav Pospíšil.
Architekt Pospíšil: Moderní dostavbu v Olomouci památkáři nejdřív odmítli

Rekonstrukce kostela, který byl v minulosti využíván jako sklad knih, přišla hejtmanství na přibližně 172 milionů korun. „Velkou část nákladů nakonec pokryla dotace z Evropské unie prostřednictvím Národního plánu obnovy a ministerstva kultury, a to ve výši sto třicet tři miliónů korun,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

V Červeném kostele aktuálně probíhají tři autorské výstavy. Dvě z nich, umístěné na ochozech, přibližují historii kostela a projekty atelieru-r Miroslava Pospíšila. Hlavní výstavní prostory nabízejí průřez vybranými fotografiemi Jindřicha Štreita.

Vizualizace proměny budovy Jednoty v centru Olomouce na moderní polyfunkční dům
Olomoucká Jednota se změní na moderní dům s nevšední fasádou. Takto má vypadat

U příležitosti otevření kostela pro veřejnost nyní probíhá pětidenní kulturní festival s názvem Začínáme…. Jeho součástí jsou koncerty, autorská čtení, besedy, divadelní představení, workshopy, prohlídky interiérů i sousedská slavnost.

Červený kostel bude pro veřejnost přístupný také během páteční Muzejní noci, od 20 do 22 hodin budou probíhat večerní prohlídky.

Zleva: mluvčí města J. Doleželová, náměstek primátora V. Tichák, krajský radní J. Žůrek, zástupce AMG ČR V. Potůčková Jurášová, ředitelka Vědecké knihovny I. Ťulpíková, mluvčí Vlastivědného muzea Olomouc V. Hacsiková a ředitel Muzea umění O. Zatloukal
Olomoucká Muzejní noc: videomapping, koncerty a spousta atraktivních taháků

Kdo si chce nové interiéry prohlédnout za denního světla, může přijít v sobotu 20. května v době od 10 do 17 hodin. Komentované prohlídky probíhají v půlhodinových intervalech.

Festival červeného kostela - úodrobné info a program