Situaci by mohla zlepšit nová vyhláška, která umožňuje prodávat mléko mimo farmu v mincovních automatech. Farmáři však upozorňují na možná úskalí.

„Pro mléko si jezdím na farmu už několik let. Je to úplně o něčem jiném než obarvená voda, kterou dostanete v obchodech. I pečivo nebo puding, který si z takového mléka udělám, se vůbec nedá srovnat,“ tvrdí Terezie Linhartová z Olomouce.

Souhlasí s ní i Zbyněk Urban.

„Když se podíváte na trvanlivost mléka, která trvá měsíce, tak už to vypadá podezřele. Proč bych měl pít tekutinu s různými konzervačními přísadami, když si můžu vychutnat opravdové plnotučné mléko?“ ptá se Urban.

Ekonomický efekt je malý

Má to však háček: na Olomoucku zatím funguje pouze jedno obchodní družstvo a jeden soukromník, kteří se prodejem ze dvora zabývají.

„Děláme to již několik let. V obci máme dva obchody, ve kterých mléko prodáváme. Může tam kdokoli přijít a nakoupit, i přes víkend. Zvykli si docházet i lidé z okolních obcí. Litr mléka u nás stojí deset korun, měsíčně prodáme zhruba dva a půl tisíce litrů,“ popsal šéf Obchodního družstva v Dlouhé Loučce Josef Červený.

Významný přínos to však pro družstvo nemá.

„Neděláme to kvůli bůhvíjakému ekonomickému efektu, je to spíše doplňková záležitost,“ dodal Červený.

Prodejce přísně sledují veterináři.

„Dvakrát do měsíce odebíráme vzorky. Každá farma musí mít viditelně vyvěšenou ceduli, že mléko je třeba před konzumací převařit kvůli možné bakteriální infekci. Sledujeme také zdravotní stav dojnic. Mléko musí být zchlazeno podle hygienických norem,“ vypočítal podmínky prodeje Radovan Čech z olomoucké Krajské veterinární správy.

Čerstvé mléko z automatu na mince

Kvůli zvýšeným nákladům i starostem s dodržováním předpisů farmáři o prodej mléka ze dvora moc nestojí. Velké zemědělské podniky, kterým většinou dělají starosti nízké výkupní ceny mléka, spíše omezují nebo ruší chovy. Na prodej ze dvora nemají ani pomyšlení.

„Do konce roku vybíjíme celé stádo, takže něco takového pro nás vůbec nepřichází v úvahu,“ potvrdil František Zatloukal, zootechnik z družstva ve Velkém Týnci.

Od července platí vyhláška, která nově umožňuje prodávat mléko i mimo farmu v mincovních automatech na mléko. Lidé z praxe však upozorňují na možná úskalí.

„Mám štěstí, že moje farma je u hlavní cesty, a tak se u nás zastavují projíždějící lidé. Jinak bych prodal mléka mnohem méně. Prosadit prodej například ve Šternberku nebo v Olomouci pro mě nemá smysl. Veterináři totiž požadují samostatnou místnost na prodej, kterou nemám. Propočítám-li si náklady na nájem za takovou prostoru a na převoz mléka, vychází z propočtů výhodněji prodej mlékárně,“ mírní přehnaný optimismus soukromý zemědělec Petr Zaoral, který zatím jako jediný na Olomoucku provozuje automat s čerstvým mlékem přímo na své farmě v Čabové u Moravského Berouna.