„Radě města jsem předložil návrh na řešení sanace tohoto prostoru, náklady na vyčištění se pohybují kolem pěti set tisíc korun,“ řekl Svatopluk Ščudlík, náměstek olomouckého primátora.

Část plochy poblíž národní kulturní památky a jedné z nejstarších klášterních staveb na Moravě mají od města ve výpůjčce technické služby (TSMO).

„Konkrétně provozovna zeleně využívá plochu jako dočasné úložiště biologického odpadu z údržby veřejných ploch. Jedná se o rostlinný materiál, především větve z ořezů a trávu. Tento materiál se na ploše podrtí nebo zhutní a následně odveze do kompostárny, případně k jinému zpracování,“ popsal Miroslav Petřík, ředitel TSMO.

Město proto chce najít řešení společně s technickými službami.

„Mohu potvrdit, že se chystáme v této věci jednat. Sejdeme se příští týden,“ uvedl ředitel TSMO.

„Jediným rozumným řešením, které by mohlo zamezit zneužívání pozemku, je využití celé parcely s nejlépe jedním uceleným záměrem s trvalým správcem, provozovatelem,“ naznačil Petřík.

Tento návrh je ale podle něj omezený faktem, že se jedná o památkově chráněné území a z hlediska územního plánu je celá lokalita vyčleněna pro krajinnou zeleň, proto zde není možné například stavět objekty.

Strážníci nasadí kamery i čatější hlídky

Ochránit prostor u kláštera Hradisko a donutit lidi chovat se k prostředí šetrně chce radnice také za pomoci městské policie, která by do zmíněného prostoru nasadila i kamery, které by tak "černé skladníky" zachytily, a pomohly je identifikovat a dopátrat.

„Máme k dispozici vedle stacionárního kamerového systému také čtyři mobilní kamery, které mohou pro tento cíl sloužit. Záznam půjde rovnou k nám a my tak na místo okamžitě můžeme vyslat hlídku,“ sdělila Lenka Prošková, mluvčí olomoucké městské policie.

Kromě kamerového záznamu však chtějí městští strážníci prostor kontrolovat i častějšími vyjížďkami hlídek.

„Míst, kde vznikají černé skládky je mnoho, a to jak v centru, tak i na okrajích města. Obtížné je chytit pachatele přímo při činu, pokud se to však podaří, či ho můžeme zjistit podle záznamu a snímku, věc pak okamžitě řeší odbor životního prostředí,“ informovala dále Prošková.

Podle jejích slov je nepochopitelné, že lidé zakládají černé skládky, zvláště když od jara fungují sběrové soboty, kam lidé mohou veškeré nepotřebné a zbytečné věci zavézt, stejně jako to mají možnost udělat ve sběrných dvorech.