V Olomouci se ceny bytů drží na stejné úrovni. Zdá se, že narazily na strop. A ten je hodně vysoko. Například za zmodernizovaný třípokojový byt v paneláku jsou kupující ochotni zaplatit více než tři miliony korun.

Třicetimetrový cihlový byt v Olomouci nepořídí zájemce za méně než 1,5 milionu korun. Zhruba milion by mu za 1+1 o podobné výměře stačil v Šumperku či Prostějově.

Následky bouřek na Olomoucku 31.7. – 1.8.2019
Bouřky na Olomoucku zaplavily garáže, sklepy i firmy

„Ceny neklesají. Omezil se počet klientů na prohlídky, to ano, ale je to dáno zpřísněním hypoték, protože ne každý podmínkám vyhoví. Solventní zájemci, kteří mají zdroje, kupují byty, a to i za opravdu vysoké ceny,“ popisovala aktuální situaci na trhu s byty v Olomouci Michaela Žďárská, makléřka olomoucké realitní kanceláře Dachi.

Poptávka i během prázdnin

Obchoduje se i v dovolenkovém čase. Kupující si v Olomouci mají z čeho vybírat. Například u 3+1 v panelovém domě je aktuálně k mání přes 30 nabídek.

„Něco jsou ležáky - kvůli špatné rekonstrukci či lokalitě. Ovšem není to dlouho, co jsem prodala panelový byt 3+1 za 2,99 milionu, plus provize a daň. Do týdne od zveřejnění nabídky přišel zájemce a byt jsem mu rezervovala. Nic unikátního. Kolegyně nedávno prodala rovněž velmi pěkný panelový byt 3+1 za 3,15 milionu korun, plus provize a daň,“ doplnila makléřka.

Zlevňování byť jediného bytu nezaznamenal ani Petr Vičar z Hanácké realitní kanceláře.

„Ceny neklesají. Nerostou, ale ani neklesají. Poslední měsíce se ceny bytů v Olomouci drží na setrvalé hladině. Hypotéky s nimi nezahýbaly, jak se předpovídalo, že nastane velký problém. Nenastal,“ poznamenal.

„Jestli jsme v Olomouci narazili na strop, to lze těžko vyhodnocovat. Počkejme. Uvidíme, jaký bude další vývoj. Pokles bych však nečekal,“ dodal.

Podle statistických údajů serveru Realitymix byla v červenci průměrná cena metru čtverečního v Olomouci 48,8 tisíc korun – ve srovnání s předchozím měsícem o jeden procentní bod vyšší, což je ovšem zanedbatelný růst. V meziročním srovnání je už nárůst 4,5 procenta.

Byt jako zajímavá investice 

V krajském městě kupují lidé byty nejen pro vlastní bydlení, ale i jako dlouhodobou investici.

„Rezervace na developerské projekty jsou, byty se prodávají. Není to sice tak rychlé, protože bytů je nyní hodně a ceny jsou hodně vysoko. Na druhou stranu zde skutečně není důvod zlevňovat. Naopak u jednoho developerského projektu jsem zachytila nárůst,“ popisovala Michaela Žďárská situaci v Olomouci.

„Koupit v Olomouci byt jako investici, je stále zajímavé, zejména pro ty, kteří mají peněz trochu více a nechtějí je nechat ležet v peněžních ústavech. Jdou do toho i přes dnešní ceny a zhruba dvacetiletou návratnost,“ dodal Vičar.

V Olomouckém kraji se letos staví stovky nových bytů. Developery stále nejvíce táhne Olomouc. Počty jsou však nižší než vloni, kdy byla v Olomouckém kraji zahájena stavba 2043 bytů.

Na Olomoucko připadla více než polovina. Pokles proti rekordnímu roku 2017 dosáhl celokrajsky 15 procent.

Olomoucká zoo dokončuje atraktivní novinku - průchozí ptačí voliéru. Ta prošla rekonstrukcí a nyní se ještě čeká na výstavbu zimoviště a cesty pro návštěvníky.
Olomoucká zoo dokončuje novinku, velkou průchozí voliéru

Ceny nabízených bytů 2+kk v Olomouckém kraji:

Olomouc

Nový Šibeník

Výměra: 53 m²

Cena: 2 471 090 Kč

Wolkerova, Nová Sladovna

Výměra: 96 m²

Cena: 2 650 000 Kč

Prostějov

Partyzánská

Výměra 41 m²

Cena 1 650 000 Kč

Husovo nám.

Výměra: 73 m²

Cena: 1 990 000 Kč

Šumperk

Klidná část města

Výměra: 54 m²

Cena:1 590 000 Kč

Přerov

Nám. Fr. Rasche

Výměra: 46 m²

Cena: 940 000 Kč (Družstevní)

Zdroj: sreality