Prestižní ocenění Nadačního Fondu Neuron na podporu vědy převzal ve středu v pražském Divadle Archa společně s dalšími čtyřmi laureáty.

Kulturní antropolog Martin Soukup získal cenu v oboru společenské vědy. Řadu let se věnuje vývoji obyvatelstva Papui Nové Guinei.

S kolegou geografem Janem Bláhou zaznamenává v údolí řeky Uruwa sociální vazby, které zkoumá v čase a prostoru.

„Mám velkou radost a Cenu Neuron chápu jako ohodnocení toho, co se řadu let snažím dělat. Díky finanční podpoře budu moci uskutečnit další výzkum,“ řekl Martin Soukup. Spolu s Janem Bláhou z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně propojili geografické a kulturně antropologické metody a v Papui Nové Guinei už řadu let zkoumají prostorové chování lidí, souvislosti s příbuzenskými vazbami a příbuzenskými systémy.

Ze Žižkova náměstí v Olomouci odstranili lavičky
Ze Žižkova náměstí zmizely lavičky, opět kvůli bezdomovcům

Vědecký přínos i služba

Na Ceny Neuron navrhuje špičkové vědce každoročně nezávislá vědecká rada. V letošním roce ocenila pět výjimečných vědeckých osobností, kterým ještě nebylo 40 let, a již ovlivňují úroveň poznání ve svých oborech.

Důležitým kritériem výběru byl nejen jejich vědecký přínos, ale i osobní integrita, otevřenost vůči různým vědeckým komunitám a vnímání vědy jako služby společnosti.

Nadační fond Neuron na podporu vědy rozvíjí moderní mecenášství v oblasti vědy a výzkumu v České republice. Jeho aktivity jsou financovány ze soukromých prostředků mecenášů. 

Deset nových autobusů dorazilo na Horní náměstí v Olomouci, požehnal jim arcibiskup Graubner
Olomouc má 10 nových autobusů, požehnal jim arcibiskup