„Rekonstrukce se připravuje už strašně dlouho a určitě uvítáme, že to bude upravené. Hezčí a lepší. Myslím si, že si to Medlov zaslouží," řekl místní obyvatel Květoslav Novák.

Podle starosty obce Jana Zahradníčka centrum dozná razantní změny.

„Celý prostor bude v jedné rovině se sousední krajskou komunikací II. třídy. K obecnímu úřadu, obchodu a mateřské školce budou bezbariérové přístupy. Důležité také je, že uprostřed vznikne nová komunikace a vyřeší se tak autobusová doprava, kdy autobusy musí složitě najíždět a vyjíždět zpátky na hlavní silnici. To je dnes určitě problém," vysvětlil starosta a doplnil, že dobrou zprávou pro motoristy bude i to, že počet parkovacích míst se ještě navýší.

Projekt se rozdělí na dvě části. Kromě nového dopravního řešení se totiž počítá i s tím, že se centrum Medlova zazelená.

„V současné doby jsme vypsali soutěž na zhotovení menšího parku. Bude přes silnici, hned za bývalým obecním úřadem. Tenhle zelený kout pomůže naprosto změnit vzhled návsi," podotkl Jan Zahradníček.

Budoucí park. Vizualizace proměny centra Medlova

Vizualizace budoucího parku v Medlově. Zdroj: Obec Medlov

Průtahy jednoho člověka

Plány na obnovu návsi jsou už letité.

„Rekonstrukci brzdil jeden účastník stavebního řízení, který projekt soustavně napadal. Bývalý starosta měl už přislíbenou dotaci okolo deseti milionů korun, ale tenkrát se to zadrhlo na tom, že obec nebyla schopná vyřídit stavební povolení, právě díky průtahům tohoto člověka," vysvětlil.

„V současné době je stavební povolení už vydané a je pravomocné. Dotyčný se odvolal, ovšem nestihl lhůty do kdy tak měl učinit. Škoda, že nevyšly dotační peníze, ale hlavní je, že už můžeme konečně stavět," doplnil starosta.

Současná podoba návsi v Medlově

Současná podoba návsi v Medlově. Autor: DENÍK/Petra Pášová

Začnou na jaře

S úpravami by se mělo začít v příštím roce a to podle toho, kdy práce počasí dovolí.

„Pokud to půjde, tak v dubnu by se mohlo začít kopat. Přes zimu chceme všechno vysoutěžit, a když to půjde všechno dobře, tak do konce prázdnin by mohlo být hotovo," přál si Jan Zahradníček.

Prozatímní náklady se podle projekční kanceláře pohybují okolo dvanácti milionů korun, veřejnou soutěží se však mohou ještě o něco snížit.

„O dotace jsme žádali třikrát, neuspěli jsme a tak šetříme peníze. Zvládneme to celé ze svého, i když samozřejmě hledáme možnost ještě nějakého dofinancování ze státních nebo evropských zdrojů," poznamenal starosta.

„Myslím si ale, že si centrum obce dnes už jiný vzhled zaslouží. Mělo by to být modernější, příjemnější, s novými lavičkami, novou autobusovou zastávkou. Určitě dojde k oživení," uzavřel.