„Revitalizace organicky navazuje na obdobné úpravy veřejných prostranství z minulých let. Zejména na loňskou etapu regenerace sídliště v Plzeňské ulici, během které byla mimo jiné předlážděna část původního asfaltového parkoviště. Letos stavební stroje obsadí protější stranu široké vozovky, jež vedle průjezdní funkce plní i roli odstavené plochy. Asfaltový povrch parkoviště nahradí zámková dlažba s 56 vyznačenými místy, dojde i k přeložce veřejného osvětlení a předláždění blízkého chodníku," informoval mluvčí uničovské radnice Marek Juráň.

Kompletní předláždění chodníků a výměna veřejného osvětlení čeká také na obyvatele v části vnitrobloku mezi ulicemi Hrdinů a Dukelskou. Chodník spojující dvě významné ulice se změní na komunikaci pro pěší a cyklisty.

„Ke zvýšení komfortu pohybu chodců přispěje i několik desítek metrů zcela nové stezky pro pěší, a to v místech dnešního travnatého porostu. Vyšlapaná zeleň prozrazuje, že lidé si tudy krátí cestu dlouhodobě," pokračoval.

Kde už je hotovo?

S modernizací veřejných ploch mezi bytovými domy se v Uničově začalo před sedmi lety. Doposud prošlo proměnou celé sídliště v ulici Generála Svobody, vnitrobloky mezi ulicemi Mohelnickou a Novou či Mohelnickou a Plzeňskou. Prozatím do revitalizací veřejných ploch město vložilo zhruba 50 milionů korun, z nich asi polovinu tvořily dotace poskytnuté Ministerstvem pro místní rozvoj.

„Finální cena stavebních prací, která je 7,32 milionu korun, vzešlá z elektronické aukce. Uničov však získal dvě dotace: Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky poskytne z programu Podpory regenerace panelových sídlišť čtyři miliony korun a Olomoucký kraj na vybudování komunikace pro pěší i cyklisty přispěje 0,7 milionem korun," doplnil mluvčí. (paš)