Podle developerů je to tím, že ve městech jsou stále volné byty z už dříve dokončených projektů a klienti vyčkávají na případné zlevnění. Stavitelé, pokud v těchto měsících s bytovými nebo rodinnými domy začínají, si vybírají nejlepší adresy.

Boom z posledních let vystřídal pokles.

„Aktivita investorů byla velmi silná, zejména v Olomouci a okolí, což mírně přesytilo poptávku,“ uvedl olomoucký developer, majitel realitní společnosti Dachi Marek Novotný.

„Chuť investorů zahájit novou stavbu, když není prodáno to, co stojí, je minimální,“ doplnil.

Podle Ladislava Opletala ze společnosti Artera část těch, kteří uvažují o pořízení nového bydlení, vyčkává a doufá, že zlevní.

„Což není pravda. Jsem přesvědčen, že právě prognózy, že byty zlevní a lidé mají počkat, hrály velkou roli a zapříčinily útlum. Také hypotéky nejsou nejlevnější a pochopitelně podstatnou roli sehrála i hospodářská krize,“ uvedl Opletal.

Právě vlně hospodářské recese přičítá Český statistický úřad (ČSÚ) pokles zahájených, ale také dokončených bytů. Takzvaná hypoteční krize, která ochromila převážnou část realitního trhu, zapříčinila útlum jak na republikové, tak, a to mnohem výrazněji, na krajské úrovni.

„Během půl roku se na území Olomouckého kraje zahájila výstavba 571 bytových jednotek, což odpovídalo meziročnímu propadu o 45,4 procenta. Jde o druhý nejvyšší úbytek v zemi,“ informovala olomoucká pobočka ČSÚ.

Pokles postihl výstavbu rodinných i bytových domů.

„Jestliže počet započatých staveb bytů v rodinných domech poklesl přibližně o pětinu, výstavba nových bytových domů se zastavila úplně,“ uvedl ČSÚ.

#nahled|https://g.denik.cz/43/9a/byty_0709_infograf_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/9a/byty_0709_infograf.jpg|Záhajené stavby bytů v okresech Ol. kraje#

Investoři půjdou do mimořádných lokalit

Jak vidí developeři další vývoj?

Stavět se nepřestane. Ale budou si vybírat jen ty nejlepší adresy, kde prodají. V Olomouci například v Radíkově, kde se připravuje stavba několika desítek domů. Podobným příkladem je i již rozestavěný bytový dům ve Wellnerově ulici.

„Půjdou hlavně do mimořádných lokalit,“ míní Marek Novotný.

Aktivita investorů se tedy i v nadcházejících měsících zřejmě zpomalí, než se doprodá to, co je na trhu.

„Například ti, kteří nemají vlastní prostředky a potřebují zajistit předprodanost požadovanou bankami, a to až ve výši padesáti procent, mají ve chvíli, kdy jsou na trhu již dokončené byty, jen malou šanci, že se jim to podaří,“ dodal Novotný.