Při plánovaném kácení starých stromů totiž pracovníkům Povodí Moravy spadly stromy na dráty vysokého napĕtí. Celá obec je tak bez proudu.

„Při kácení starých stromů na břehu Blaty v Bystročicích, spa­dly stromy na dráty vysokého napĕtí. Stalo se to dopoledne, asi kolem desáté hodiny", řekla starostka obce Marta Turečková.

Na odstranění poruchy nasadili energetici maximum pracovníků a techniky. Večer odhadovali, že nejpozději do půlnoci elektřina opět půjde.

„Máme sedmnáct stupňů. Na hlavách čelovky a v místnostech si svítíme svíčkami. Celá obec je po tmě," popisovala v šest hodin večer Petra Polzerová.

Elektřina přestala proudit do rozvodů před polednem.

„Musela jsem odříct čtyři zákazníky. Hlavně, ať je porucha odstraněna," poznamenala žena, která se živí jako masérka.

V místní části Žerůvky se elektřiny dočkali okolo poledne. Ale jen na chvíli.

„Zásadní problémy to nezpůsobilo. Lidé si však nemohou ohřát vodu, zatopit si," uvedla starostka Marta Turečková.

Elektřina přestala jít před jedenáctou dopoledne poté, co do na vedení vysokého napětí padly stromy, které káceli pracovníci Povodí Moravy.

„Jde o vážnější poruchu. Potrhaly se tři vodiče. Na místě jsou naši pracovníci a byla povolána další technika. Děláme maximum, abychom poruchu odstranili," uvedl Jakub Maun, pracovník poruchové linky společnosti ČEZ.

Po šesté hodině večer pracovníci ČEZ odhadovali, že proud poteče nejpozději do půlnoci. „To nejpozději. Věříme, že to bude dříve," uvedl Maun.