To je jen malý vzorek z toho, co bude možné už tento víkend ochutnat v olomouckých Smetanových sadech.

Zhruba stovku stanů a stánků nabídne třetí ročník olomouckého Garden Food Festivalu.

Přehlídka dobrého jídla a pití začne v sobotu 13. května v 10 hodin.

Kuchařská show a vlastní smothie

Vybírat lze i z bohaté nabídky nápojů, a to jak vín, prémiových destilátů a piva, tak i čaje a kávy.

Chybět nebudou ani karibské rumy nebo klasické kubánské koktejly.

„Návštěvníci si ale mohou dát i smothie, které si navíc sami umixují,“ řekl za pořadatele Pavel Vysloužil.

Garden Food Festival nabízí ale i kuchařskou show na pódiu.

V akci tak návštěvníci uvidí Zdeňka Pohlreicha, co bude ale během tří nedělních vystoupení vařit, zatím neprozradil.

„Nechejte se překvapit,“ tajil populární „šéf“.

Makronky i Markéta Hrubešová

Michelinský kuchař Radek Kašpárek, který na Garden Food Festival přijede poprvé, si chystá jehněčí s broiche, aronií a lanýžem a dále makrelu s topinamburem.

„Na závěr to bude zmrzlina z uzeného tymiánu s jablečným merinque a horským sýr z farmy Krasolesí,“ doplnil.

Dvojice tvořená herečkou a spisovatelkou Markétou Hrubešovou a šéfkuchřem olomoucké restaurace Lobster Jaroslavem Klárem společně připraví risotto s jahodami a proseccem a rib eye s chřestem a smrži.

A další premiérový host, renomovaná cukrářka Iveta Fabešová, návštěvníkům předvede recept na francouzské makrónky.

„Budou malinové a pistáciové. Jsou to křehké mandlové pusinky slepené ganache,“ vysvětlila.

Jídlo jen za grešle

Festivalový areál bude otevřený v sobotu 13. května od 10 do 19 hodin a v neděli 14. května od 10 do 18 hodin.

Vstupenky v předprodeji zájemci koupí za 100 korun nebo s balíčkem grešlí za 350 korun.

Vstupenka na místě stojí 150 korun, děti do výšky 140 centimetrů a držitelé průkazů ZTP/P mají vstup zdarma.

Jediným možným platidlem v areálu jsou grešle. Hodnota jedné grešle je 25 korun.

„Budou k prodeji v balení po deseti kusech se vstupenkou na pokladnách při vstupech a na vyznačených místech ve festivalovém areálu. Oproti minulým ročníkům ale budeme hodinu před uzavřením areálu prodávat grešle také po dvou kusech,“ připojil novinku Pavel Vysloužil.

Více informací najdete na www.gardenfoodfestival.cz