Díky mírné zimě a teplému jaru a létu se vinaři do výroby burčáku mohli pustit mnohem dřív než obvykle. „Odrůda Irsai Oliver letos dozrála o měsíc dříve. Burčák prodáváme už od prvního srpna, ještě nikdy jsme ho nenabízeli tak časně. Letošní úroda se mimořádně vydařila. Hroznů je hodně a jsou krásně vyzrálé,“ řekl Jan Rozek z vinařství ve Strachotíně na Břeclavsku, které vyrobilo první letošní burčák v republice.

Olomoučané mohou voňavý nápoj ochutnat například ve vinotéce v Kosinově ulici. „Zákazníci se většinou diví, že ho tentokrát nabízíme tak brzy. Strachotínský burčák jim moc chutná, litr u nás přijde na osmačtyřicet korun,“ řekla pracovnice vinotéky Kristýna Krejčí. S předstihem se proto letos na kontroly vydají také zaměstnanci olomouckého inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Budeme odebírat vzorky a zjišťovat, zda neobsahují vodu. Kontrolujeme také označování burčáku, doklady o jeho původu a dodržování hygieny prodeje. Loni jsme za prodej burčáku udělili pokuty v řádech desetitisíců korun. Dva olomoučtí prodejci do něj přidávali až padesát procent vody,“ sdělil ředitel olomouckého inspektorátu Jindřich Smička.

Kvalitní burčák má světle žlutou až okrovou barvu a chutná a voní po hroznech. Nápoj nesmí obsahovat žádnou vodu, což bývá asi nejčastější prohřešek, který se u prodejců objevuje. „Před nákupem doporučuji spotřebitelům nejdříve ochutnat a až pak si koupit láhev domů. Je také lepší dát přednost nákupu ve vinotéce než na stánku u silnice,“ dodal Smička.

Obchodníci mohou nápoj nabízet jen v době od 1. srpna do 30. listopadu. Pod názvem burčák se prodává částečně zkvašený mošt vyrobený z vinné révy sklizené a zpracované na území České republiky. Nápoj z hroznů dovezených ze zahraničí musí prodejci označit názvem „částečně zkvašený vinný mošt“.
Litr kvalitního burčáku by neměl stát méně jak pětačtyřicet korun. „Dobrý nápoj vyrobený jen z hroznů totiž něco stojí. Levnější produkty určitě budou s přídavkem jablek nebo ředěné vodou,“ míní Jan Rozek.