VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Olomoučané už mohou ochutnávat první burčák

OLOMOUC - První letošní burčák si už Olomoučané mohou vychutnávat v některých vinotékách. Díky teplému počasí jej vinaři letos nabízejí s téměř měsíčním předstihem. Na kontroly prodeje se už také chystají pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

16.8.2007
SDÍLEJ:

Burčák je velmi oblíbeným nápojem.Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Díky mírné zimě a teplému jaru a létu se vinaři do výroby burčáku mohli pustit mnohem dřív než obvykle. „Odrůda Irsai Oliver letos dozrála o měsíc dříve. Burčák prodáváme už od prvního srpna, ještě nikdy jsme ho nenabízeli tak časně. Letošní úroda se mimořádně vydařila. Hroznů je hodně a jsou krásně vyzrálé,“ řekl Jan Rozek z vinařství ve Strachotíně na Břeclavsku, které vyrobilo první letošní burčák v republice.

Olomoučané mohou voňavý nápoj ochutnat například ve vinotéce v Kosinově ulici. „Zákazníci se většinou diví, že ho tentokrát nabízíme tak brzy. Strachotínský burčák jim moc chutná, litr u nás přijde na osmačtyřicet korun,“ řekla pracovnice vinotéky Kristýna Krejčí. S předstihem se proto letos na kontroly vydají také zaměstnanci olomouckého inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Budeme odebírat vzorky a zjišťovat, zda neobsahují vodu. Kontrolujeme také označování burčáku, doklady o jeho původu a dodržování hygieny prodeje. Loni jsme za prodej burčáku udělili pokuty v řádech desetitisíců korun. Dva olomoučtí prodejci do něj přidávali až padesát procent vody,“ sdělil ředitel olomouckého inspektorátu Jindřich Smička.

Kvalitní burčák má světle žlutou až okrovou barvu a chutná a voní po hroznech. Nápoj nesmí obsahovat žádnou vodu, což bývá asi nejčastější prohřešek, který se u prodejců objevuje. „Před nákupem doporučuji spotřebitelům nejdříve ochutnat a až pak si koupit láhev domů. Je také lepší dát přednost nákupu ve vinotéce než na stánku u silnice,“ dodal Smička.

Obchodníci mohou nápoj nabízet jen v době od 1. srpna do 30. listopadu. Pod názvem burčák se prodává částečně zkvašený mošt vyrobený z vinné révy sklizené a zpracované na území České republiky. Nápoj z hroznů dovezených ze zahraničí musí prodejci označit názvem „částečně zkvašený vinný mošt“.
Litr kvalitního burčáku by neměl stát méně jak pětačtyřicet korun. „Dobrý nápoj vyrobený jen z hroznů totiž něco stojí. Levnější produkty určitě budou s přídavkem jablek nebo ředěné vodou,“ míní Jan Rozek.

16.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Černý led v kopci může způsobit, že auta kloužou zcela neovladatelně.
AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Vánoční trhy na olomouckém výstavišti Flora
30

Na Floře vypukly vánoční trhy. Podívejte se dovnitř

Nově narozená miminka na Olomoucku - 48. a 49. týden 2017

Díky vstřícnosti olomoucké a šternberské porodnice vám na našem webu přinášíme fotky dětí, které se právě narodily.

Renault při předjíždění odstřelil škodovku na střechu

FOTO Z MÍSTA / Vážná nehoda se stala na silnici první třídy u osady Libivá, místní části Mohelnice.

RegioJet už v Přerově nestaví

Když před dvěma lety na nádraží v Přerově poprvé zastavila typická žlutá souprava dopravce RegioJet, byla to velká sláva. Po změně jízdního řádu, která začala platit od prosince, ale budou cestující tento vlak na nástupišti vyhlížet marně.

Kam o víkendu? Na trh, zdobení stromečků i pouštění lodiček

Zajímavé a půvabné předvánoční akce nabízí nadcházející víkend na Olomoucku. Podívejte se naše tipy a vyražte.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT