Oproti loňsku je to obrovský pokrok, protože tehdy dva prodejci přidávali do burčáku až padesát procent vody. Kontroly však budou pokračovat až do konce listopadu.

Drobné závady


Pracovníci olomoucké Státní zemědělské a potravinářské inspekce odebírali vzorky od obchodníků od začátku srpna, kdy začali burčák na Olomoucku prodávat.

„U žádného z nich jsme nezjistili, že by nápoj ředil vodou. Potvrdily to rozbory odebraných vzorků, které provádíme ve vlastní brněnské laboratoři,“ sdělil ředitel olomouckého inspektorátu Jindřich Smička. Všechno však v?pořádku nebylo. „Nedostatky jsme zjistili pouze při označování stánků a hygieně prodeje. V kontrolách budeme pokračovat do konce listopadu, kdy u nás prodej burčáku končí,“ uvedl.

Jedenačtyřicet procent vody


Loni to s kvalitou burčáku v regionu dopadlo mnohem hůř. „Dvěma olomouckým prodejcům jsme tehdy udělili pokuty v řádech desetitisíců korun, protože do něj přidávali až padesát procent vody,“ vzpomněl Smička.

Inspektoři letos podobně nepoctivého obchodníka odhalili dosud jen ve stánku v Říčanech ve Středočeském kraji. „Burčák obsahoval jedenačtyřicet procent vody. S majitelem stánku Richardem Tóthem jsme zahájili správní řízení,“ sdělil mluvčí inspekce Ivo Klemeš.

 

Pravidla platící pro burčák


Kvalitní burčák má světle žlutou až okrovou barvu, chutná a voní po hroznech. Nápoj nesmí obsahovat žádnou vodu. Obchodníci mohou nápoj nabízet jen od 1. srpna do 30. listopadu.

Pod názvem burčák se prodává částečně zkvašený mošt vyrobený z vinné révy sklizené a zpracované na území České republiky. Nápoj z hroznů dovezených ze zahraničí musí prodejci označit názvem „částečně zkvašený vinný mošt“.

Jeden litr kvalitního burčáku by podle vinařů neměl stát méně než 45 korun. Na Olomoucku se jeho cena pohybuje mezi 45 až 70 korunami za litr.