„To klidně podepíšu! Včera večer jsme ve třech vypili dva litry a ještě bychom si dali. Přitom to vůbec nebylo v plánu, burčák měl zůstat na páteční večer i pro návštěvu. Okoštovali jsme, a nebylo nám pomoci,“ chválila v pátek čerstvý prokvašený mošt z odrůdy Solaris čtyřicetiletá Olomoučanka.
Burčák ve čtvrtek odpoledne koupila v Hlubočkách v pojízdné vinotéce rodinného vinařství Holánek, když se s dětmi vracela z Hrubé Vody.
„Vím o něm od známé z Náměště na Hané. Loni ho tam vypili desítky litrů. Je vyhlášený široko daleko a jsem moc ráda, že nám ho i při současných cenách nafty vozí až pod nos,“ smála se vyznavačka živého moku z bobulí vinné révy.
Covid je nezastavil
Vinaři z malebné obce Ivaň dopřávají lidem z vesnic na Hané svoji lahodnou produkci z vlastních vinic obhospodařovaných ekologickou cestou od druhé vlny pandemie Covidu-19. Tehdy velmi rychle zareagovali na koronavirové restrikce, které jim zavřely Vinařský dvůr na faře, a začali provozovat vinotéku na kolech.
Jen burčáku prodali vloni na střední Moravě tisíce litrů. Letošní sezona vypadá opět velmi dobře. Sucho hrozny vinařů z Ivaně nepoznamenalo.
„Máme naštěstí závlahu, což nám hodně pomohlo. Jinak by byl zásadní problém,“ vysvětloval Daniel Holánek. „Slunce bylo dost, dodali jsme potřebnou vláhu, a naše hrozny tak mají dostatek cukru. Vypadá to letos dobře,“ hodnotil.
Burčáku z Ivaně tak bude letos na Hané dostatek až do poloviny listopadu. Bílého a od druhé poloviny také červeného moku, který bude v nabídce zhruba měsíc.
Kvalitní hrozny a čerstvost
Výroba burčáku má ve vinařské rodině dlouhou tradici. Základem úspěchu burčáku jsou podle Daniela Holánka dvě věci: kvalitní hrozny a zejména jeho čerstvost. „Někteří naši zákazníci říkají, že je nejlepší v republice,“ usmál se vinař.
Burčák Holánkovi chystají v den rozvozu ráno, aby byl pokaždé čerstvý. Díky zkušenostem a vyladěné logistice neutrpí vinný mok ani během transportu dodávkou na druhý konec republiky v horkých letních dnech.
V útrobách dodávky jsou dvě nádrže o objemu 300 litrů, takže vinaři jsou schopni dodat během jednoho dne například na Olomoucko 600 litrů čerstvého vinného moku, který je příjemně sladký a má malé množství alkoholu.
Velmi zdravé pití
Burčák, i když patří k alkoholickým nápojům, je podle odborníků velmi zdravým pitím. Má blahodárný účinek na trávící systém a jak radí generace vinařů, mělo by se jej vypít tolik, kolik má člověk v těle krve.
„Kvalitní burčák je prospěšný, nejen pro pročištění střev, také krve, posiluje imunitu, dodává tělu jednoduché cukry. Ale všeho s mírou! Můžeme ho vypít osm litrů, ale samozřejmě postupně. Dvě, tři deci denně,“ doporučila již dříve v rozhovoru pro Olomoucký deník praktická lékařka z Olomouce Jarmila Ševčíková.
Díky kvasinkám jsou v burčáku obsaženy bílkovinné látky, takže je také výživný. Obsahuje tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který by měl podporovat srdeční činnost. Kyselina nikotinová a nikotinamid zase zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová navíc chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí.