Zatímco loni se prodejní ceny burčáku ve většině olomouckých vinoték pohybovaly kolem 45 korun, letos jsou mezi nimi značné rozdíly. Například v centru města jej prodejci vzdálení jen několik desítek metrů od sebe nabízejí od 38 do 60 korun za litr.

„U raných odrůd považuji za optimální cenu přibližně čtyřicet korun za litr, šedesát korun je už podle mého názoru poměrně hodně. Vinaři teď burčák z běžných odrůd ve velkém prodávají za pětadvacet až třicet korun za litr, takže překupníci na něm mohou slušně vydělat," uvedl vinař Libor Filip z Mikulova.

Nejlepší burčák je však podle vinaře stejně až z pozdních odrůd, které se sklízejí v říjnu.

„Tam bych těch šedesát korun za litr akceptoval,“ poznamenal .

Inspekce už zkontrolovala desítky prodejců

Pracovníci olomouckého inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce už v září zkontrolovali přibližně padesát prodejců burčáku v Olomouci zkontrolovali.

Deset vzorků nápoje putovalo do laboratoře, kde odborníci během dvou týdnů zjistí, zda vinaři nebo obchodníci nápoj neředí vodou.

„Burčák nesmí obsahovat žádnou přidanou vodu, je to jen zkvašená šťáva z vinných hroznů. Po stránce senzorické zatím žádné závažné nedostatky neevidujeme. U několika prodejců jsme se setkali s pochybeními ohledně předepsaného označování stánků a prodávaného nápoje. Blokové pokuty na místě neudělujeme, všechny případy postupují do správního řízení,“ sdělil ředitel olomouckého inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jindřich Smička.

Prodávající musí uvádět z jaké odrůdy vína a v kterém vinařství byl nápoj vyrobený. Jako burčák se může prodávat jen nápoj připravený z hroznů, které byly vypěstovány, sklizeny a zpracovány na území České republiky

V ostatních případech musejí obchodníci zákazníky upozornit na to, že si kupují částečně zkvašený vinný mošt.

Kvalitní burčák má světle žlutou až okrovou barvu a chutná a voní po hroznech. Prodávat se může jen v době od 1. srpna do 30. listopadu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce proto bude v kontrolách prodeje i odebírání vzorků na rozbory pokračovat.