Loni se burčák v Olomouci prodával už začátkem srpna, letos však hrozny dozrávají později a mají o něco méně cukru.

Olomoučané mohou čerstvý burčák koupit například ve vinotéce v Kosinově ulici. Litr nápoje vyrobeného z bílých hroznů – odrůdy Irsai Oliver prodávají za 48 korun, odebírají ho od vinařů z Vrbic, Kobylí a Maršovic.

„Cenu jsme nechali stejnou jako v loňském roce. Přestože to zatím vypadá, že letošní rok nebude pro vinaře nijak mimořádně vydařený, burčák se povedl. To, že bylo méně sluníčka mu nijak nevadí. Burčák obsahuje spoustu prospěšných kvasinek a vitamínů skupiny B. Říká se, že by ho měl každý za sezonu vypít tolik, co má krve,“ sdělil vedoucí vinotéky David Pravda.

V centru města je možné burčák pořídit ve vinotéce v Lafayettově ulici.

„Provozujeme rovněž velkoobchod s vínem, takže cena za litr burčáku je jen devětatřicet korun. Přibližně za tři týdny bychom už měli prodávat také burčák z červených odrůd hroznů. Burčák máme v prodeji teprve od víkendu, letos začala jeho sezona o dva týdny později než loni,“ řekl odpovědný vedoucí Evžen Pírek.

Na kontroly prodeje burčáku se tento týden zaměří pracovníci olomouckého inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Díky tomu, že brněnský inspektorát je od loňska vybavený speciálním přístrojem na určování obsahu vody přidané do tohoto nápoje mohou olomoučtí inspektoři odebrat více vzorků.

„V minulosti jsme je museli posílat na podrobné rozbory do zahraničí. Loni jsme přístroj v Brně využili poprvé. U několika prodejců v Olomouckém kraji jsme zjistili, že burčák ředili z třiceti až padesáti procent vodou. Za klamání spotřebitele od nás nepoctiví obchodníci dostali pokuty v řádech desetitisíců korun,“ uvedl ředitel olomouckého inspektorátu Jindřich Smička.

Kontrolám složení, prodeje a správného značení burčáku se inspekce hodlá věnovat po celou dobu, kdy se bude nápoj prodávat. Obchodníci jej mohou zákazníkům nabízet od 1. srpna do 30. listopadu.

Pod názvem burčák se smí prodávat jen částečně zkvašený mošt vyrobený z vinné révy sklizené a zpracované na území České republiky. Nápoj vyrobený z hroznů dovezených ze zahraničí musejí prodejci označit názvem „částečně zkvašený vinný mošt“.

Kvalitní burčák má světle žlutou až okrovou barvu a chutná a voní po hroznech. Nápoj nesmí obsahovat žádnou vodu, neměl by mít hnědou barvu. „Doporučuji dát přednost nákupu v osvědčené vinotéce než na stáncích u silnice. Nejlepší je nejdříve ochutnat a až potom si koupit lahev domů,“ poradil Smička.