Vláda od komise návrhy obdržela v úterý ráno a předala je ministerstvům. Na středečním zasedání se jím bude zabývat. Nechystá se ho však ani přijmout, ani odmítnout.

„Schválíme mandát pro vyjednavače České republiky, kteří se budou v Bruselu účastnit jednání o konkrétní podobě návrhu nového kola sankcí. Probíhat budou ve čtvrtek a pátek," sdělil předseda vlády Sobotka.

Návštěva premiéra Bohuslava Sobotky v privátní zbrojovce Excalibur ve Šternberku

Návštěva premiéra Bohuslava Sobotky v privátní zbrojovce Excalibur ve Šternberku. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Hlavním cílem bude co největší zohlednění českých a unijních zájmů.

„Domnívám se, že Evropa by neměla sama sebe sankcemi poškozovat a pokládám jejich eskalaci za velmi rizikovou věc. Pokud bude stupňování pokračovat, přijde reakce ze strany Ruska a my teď nejsme schopni odhadnout, jaké dopady bude další vlna sankcí mít," prohlásil premiér na adresu Ruské federace.

Návštěva premiéra Bohuslava Sobotky v privátní zbrojovce Excalibur ve Šternberku

Návštěva premiéra Bohuslava Sobotky v privátní zbrojovce Excalibur ve Šternberku. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Na obchodní válku doplatí obě strany

Na vleklou a rozsáhlou obchodní válku s Ruskem podle něj doplatí obě strany. Předpokládá proto, že připomínky budou mít i jiné členské země Evropské unie.

Snahu opozičních stran ODS a TOP 09 svolat mimořádnou schůzi poslanecké sněmovny předseda sociálních demokratů vítá.

„ČSSD její konání podpoří, pokud ji opozice svolá. Je na místě, aby se o takto závažném tématu v parlamentu diskutovalo," uvedl Bohuslav Sobotka.

Návrh Evropské komise na prohloubení sankcí se týká oblastí finančního trhu, zbrojních dodávek, dodávek speciálních technologií a dodávek zboží dvojího určení, tedy komodit použitelných pro civilní i vojenské účely.

Materiál dostali i předsedové koaličních stran KDU-ČSL a ANO.

„Budeme se snažit návrh minimalizovat z hlediska dopadů na českou ekonomiku," řekl předseda vlády, který se ve středu sejde s prezidentem Milošem Zemanem, aby s ním probral rozhodnutí vlády a mandát pro vyjednavače.

Premiér Sobotka navštívil šternberský Excalibur Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka navštívil v úterý areál společnosti Excalibur Army ve Šternberku na Olomoucku. Zavítal tam při volebním turné sociální demokracie v Olomouckém kraji. Po prohlídce provozu vyjádřil podporu domácímu obrannému průmyslu. „Jako předseda vlády chci ocenit fakt, že se ve Šternberku podařilo zachránit zaměstnanost v této oblasti. Před dvěma lety odtud odešel státní Vojenský opravárenský podnik, když převedl výrobu do Nového Jičína," připomněl předseda vlády propouštění a nejistý osud zbrojovky. Vyzdvihl, že firma Excalibur dodržela závazky a zajistila pracovní místa. Sobotka při návštěvě také zmínil, že vláda se snaží postupně zvyšovat výdaje na obranu státu, které by v příštím roce měly dosáhnout zhruba 43,5 miliard korun. V následujících deseti letech by se pak měly dostat až na 1,4 procenta HDP. „V této souvislosti je důležité, aby svou příležitost dostal i český obranný průmysl. Aby veřejné prostředky vynakládané například na modernizaci výzbroje naší armády mohly také vytvářet zaměstnanost v České republice a aby prostor získaly české podnikatelské subjekty, pokud budou konkurenceschopné z hlediska kvality a ceny," dodal Sobotka. Předseda představenstva společnosti Tatra Trucks Petr Rusek, která úzce spolupracuje se společnostmi Excalibur Group, nicméně připomněl, že skupina má komplikace s vývozem techniky do Iráku, kde má výrazné obchodní příležitosti. „Obchod je připravený, chybí nám poslední razítka a podpisy ze strany českého státu. Podle nás už tomu nic jiného nebrání, jsou podepsány kontrakty, je zajištěno financování i logistika," sdělil. Podrobnosti ohledně cen a techniky neuvedl. „Mimo jiné se jedná o obrannou techniku a informace nejsou otevřené," řekl Petr Rusek. Povolení k vývozu by podle něj znamenalo zhruba pět set pracovních míst na období dvou let.