Kde se parta čtyřkolkářů pohybovala a střelu naložila, se zatím zjistit nepodařilo.

Od ledna příštího roku přejdou okrajové části Libavé pod civilní správu.

V souvislosti s tragickým výbuchem munice, který se stal předposlední březnový víkend u garáže ve Vítkově na Opavsku, se naskýtá otázka: Jsou terény opravdu vyčištěny? Nehrozí lidem, že by mohli narazit na nevybuchlé střelivo?

Ministerstvo obrany ujišťuje, že vyčleňované oblasti jsou vzdáleny od dopadových ploch a v minulosti je pyrotechnici již prozkoumali.

Poslední vojenské objekty specialisté prohlédnou do konce letošního roku.

„Zdravotní stav zraněných zatím neumožnil jejich vyslechnutí, takže k nálezu nic bližšího nevíme," informoval v pondělí mluvčí opavské policie René Černohorský. „Z prvotního šetření vyplynulo, že to našli někde na Libavé," dodal.

Podle informací České televize si čtyřkolkáři z Libavé odvezli funkční raketu S5, což je neřízená střela odpalovaná z letadel a vrtulníků. Tento typ rakety je metr dlouhý a pět kilogramů těžký.

Nic tam odlétnout nemohlo

Podle Vladimíra Kazatele z ministerstva obrany museli čtyřkolkáři porušit bezpečnostní předpisy a hledat přímo na dopadových plochách.

„Kam je přísný zákaz vstupu, a ten samozřejmě bude platit i do budoucna. Poté, co se okrajové části vojenského újezdu Libavá vyčlení," reagoval předseda ministerské komise pro optimalizaci vojenských újezdů.

Ujistil, že do částí Libavé, které armáda opustí a nato přejdou pod budoucí nové samosprávné celky nebo se připojí k již existujícím obcím, nic takového odlétnout nemohlo.

Žádná munice tam podle vojáků není. Jsou daleko od dopadových ploch, kam vojáci při cvičných střelbách míří.

„Prostory, které se vyčleňují, jsou dávno očištěny. Již byly zpřístupněny veřejnosti o sobotách a nedělích a je v nich bezpečno. Do blízkosti těchto obydlených částí žádné náboje nepadaly," ubezpečil Vladimír Kazatel.

Před samotným zeštíhlením Libavé ještě specialisté projdou několik posledních objektů, které vojáci využívali, například bývalý muniční sklad v Mrsklesích.

„Do konce letošního roku bude provedena očista těchto prostor. Jedná se o několik málo cvičišť a objektů," informoval Vladimír Kazatel.

Nejbližší dopadová plocha kilometry daleko

Libavá je s 33 tisíci hektary nejrozsáhlejším a nejlidnatějším vojenským výcvikovým prostorem v České republice, který se podle schvalované legislativy zmenší o čtvrtinu.

V sídelních útvarech žije zhruba tisícovka obyvatel, kteří by si v příštím roce měli zvolit vlastní samosprávu. Někteří přejdou pod již existující obce.

„Byli jsme ujištěni, že prostory, které obcím připadnou, jsou zcela bezpečné a nezpochybňujeme to. Neprobíhal tam žádný výcvik a munice tam není," reagoval předseda přípravného výboru Města Libavá Jiří Ondřejka.

Přípravné výbory hned na počátku jednání o takzvané optimalizaci vojenských újezdů otevřely téma vyčištění armádou opouštěných prostor od případné munice a ropných látek.

„Faktem je, že okraj nejbližší dopadové plochy je od obydlené části kilometry vzdálený," potvrdil Jiří Ondřejka.

„Přípravné výbory zatím nemají žádnou oporu v zákoně, ale jakmile bude legislativa schválena, budeme po armádě požadovat garance. A to zejména pro případ, že by se v budoucnu našly v zemi nějaké ropné látky. Aby bylo jasné, kdo likvidaci zaplatí," dodal Ondřejka.