Jasno o obsazení pozic v nově zvolených samosprávách bude již v tomto týdnu, kdy se ve všech třech obcích uskuteční ustavující jednání zastupitelstva.

Jisté je zatím jedno – ve vedení se objeví jména ze sdružení nezávislých kandidátů.

„Informace o datu a místě konání ustavujícího jednání jsem již vyvěsil na úřední desky," uvedl v pátek Vlastimil Bořuta z ministerstva vnitra, který je pověřen správou Města Libavá a Luboměře pod Strážnou do doby ustavující schůze samosprávy.

Ti, kterým voliči dali dostatek hlasů, aby získali mandáty, se tak v úterý v 18 hodin sejdou v Luboměři pod Strážnou, ve středu ve stejnou dobu ve Městě Libavá a o den později v 17.30 se uskuteční ustavující zasedání v Kozlově, aby hlasovali o navržených jménech.

Scénář znají, ač jde o jejich premiéru, protože na území ovládané vojskem se naposledy volila obecní zastupitelstva před více než půl stoletím.

„Program znají. Zbývá doplnit jména," usmál se Bořuta.

Členové zastupitelstev si vyberou starostu, místostarostu, v případě Města Libavá dovolí i další členy obecní rady.

Odhlasovat budou muset předsedy finančního a kontrolního výboru.

Zaskočený výsledky voleb

O tom, kdo bude starostou, se mezi místními živě diskutuje.

Budou to nezávislí kandidáti, protože jiné lidé nevolili.

Ve Městě Libavá a Kozlově to zřejmě nebude ani jeden z předsedů přípravných výborů. To může být překvapením.

O takzvané optimalizaci vojenského újezdu Libavá totiž vědí nejvíce.

„Výsledek voleb mě zaskočil a sám jsem zvědav na to, jak to ve středu dopadne," reagoval Jindřich Machala, který se dlouhodobě zajímá o místní památky a hřbitovy a ve Městě Libavá chce založit spolek.

Lídr vítězů starostou nebude

Ve Městě Libavá se šušká, že obec by nemusela mít starostu, ale starostku.

Podpoře většiny by se mohla těšit jedna z žen s velmi silným mandátem.

„Já se o post ucházet nebudu," potvrdil Jiří Ondřejka, lídr vítězného uskupení Nezávislí Město Libavá a Heroltovice a předseda místního přípravného výboru.

„Moje jméno se zřejmě objeví v radě obce," dodal s tím, že kdo je žhavým adeptem na křeslo starosty, nechce před volnou komentovat.

Sdružení Nezávislí Město Libavá a Heroltovice vyhrálo těsně. V patnáctičlenném zastupitelstvo získalo osm mandátů.

V Kozlově přesvědčivě zvítězilo sdružení SNK – Nový začátek a v sedmičlenném zastupitelstvu obsadilo šest židlí. Jeden mandát získal představitel sdružení Slavkováci pro Slavkov.

V Luboměři pod Strážnou se o křesla v zastupitelstvu podělí zástupci sdružení Luboměř 2016, které získalo pět mandátů a kandidáti sdružení Šance pro rozvoj se dvěma zastupiteli.

Spousta úkolů a porodní bolesti

Novou samosprávu a její vedení čeká velký kus práce. Poté, co převezmou budovy obecních úřadů, vybavení a podpisová práva bude je čekat převod majetku od armády.

„Vládou schválený seznam má spoustu položek, bude to náročné. Jistě už budou muset řešit žádosti o opravu majetku, taky pronájem pozemků, které lidé užívají," zamyslel se nad prvními úkoly Vlastimil Bořuta.

Jeho role, stejně jako úkol správkyně Kozlova, na ustavujícím zasedání zastupitelstva skončí.

„Samozřejmě budeme starostům a samosprávě k ruce, pokud budou cokoliv potřebovat. Budou se muset vypořádat s porodními bolestmi, ale uděláme vše, aby se chod obcí rozeběhl, jak má," uzavřel.

Vojenský prostor zhubnul o třetinu 

Vojenský výcvikový prostor ležící na území pěti okresů a dvou krajů s více než tisícovkou obyvatel od 1. ledna zeštíhlil zhruba o třetinu.

Zmenšení a vyčlenění obydlených částí souviselo se změnami v resortu obrany. Ten se rozhodl přizpůsobit počet a velikost vojenských újezdů reálným potřebám armády a současně vrátit odpovědnost za správu veřejných věcí lidem v tamních sídlech.

Změny nejsou pro armádu nijak levné. Takzvaná optimalizace Libavé celkově přesáhnou 100 milionů korun.