Autor sedmi patentů a mezinárodně respektovaný odborník v oblasti komplexního výzkumu přírodních látek, který zaznamenal úspěch například s výzkumem ostropestřce mariánského, sám prodělal toto nádorové onemocnění.

I proto po úspěšné operaci začal zkoumat, jak zmírnit nepříjemné potíže, s nimiž se pacienti s karcinomem prostaty musejí vyrovnávat.

S týmem odborníků provedl unikátní experiment, v němž hlavní roli hrály americké brusinky.

„Osvědčily se u infekcí. V případě karcinomu pozitivní tendence sice jsou, ale nelze to zatím hodnotit,“ popisuje profesor Šimánek v rozhovoru pro Deník.

ČTĚTE TAKÉ: Proč nouzově přistál záchranářský vrtulník v Olomouci?

Pane profesore, jak jste zjistil, že máte rakovinu prostaty?
Můj příběh je typický pro většinu můžu. Diagnózu jsem se dozvěděl náhodně, když jsem navštívil urologickou kliniku, kam jsem si šel o prázdninách popovídat s přítelem. Jako pro každého, i pro mne, to byl šok, když jsem se dozvěděl, že mám nádorové onemocnění. Ještě znásobený tím, že se domníváte, jak jste zcela zdravý.

Tedy žádné problémy? Vaše tělo do té doby nevyslalo nějaký signál?
Ne.

Podstoupil jste operaci?
Bylo to nejrozumnější řešení. A pak nastává život poté..

Jestli se můžeme zastavit o operace. Jakou byste mužům doporučil: klasickou nebo robota..?
Ještě bych doplnil, že vedle tohoto způsobu odstranění prostaty jsou další možnosti léčby: radioterapie, včetně protonové terapie, nebo brachyterapie, kdy se umisťuje zářič do prostatické tkáně. Asi nejlepší řešení, s nejdelší dobou přežití, je operativní odstranění prostaty, a jednoznačně bych doporučil robotonickou. Je to operace jako klasická, jen provedena daleko šetrněji vůči tkáním, které obklopují prostatu.

ČTĚTE TAKÉ: Kam o víkendu? Na uzenou Olomouc i tvořivý den
 

Vraťme se k životu poté… S čím se musí muž po operaci prostaty vypořádat? Co jej čeká?
Největším problémem je samozřejmě inkontinence a záleží na pacientovi, jak ji překoná. Dnes existuje dobře vypracovaná rehabilitace po operaci prostaty a výsledky jsou velmi dobré. Jen člověk musí chtít…

Na olomoucké urologické klinice přišli s unikátní chirurgickou technikou, která dokáže zabránit inkontinenci po odstranění nádoru prostaty..
Jde o napojení močovodu na svalový systém. Záleží na šikovnosti chirurgického týmu a ten olomoucký je složen ze šikovných lidí, kteří mají velmi dobré výsledky. Kolikrát po 14 dnech, měsíci je inkontinence překonána.

Pane profesore, zmínil jste, že doba přežití je po operativním řešení nejdelší. Ale jistě záleží na přístupu samotného pacienta, jeho životním stylu, zda případně dokáže změnit některé návyky, nebo ne?
Pokud přestane myslet na nemoc a zaměří se na životní styl, doba přežití může být dlouhá a řada lidí umírá, bez návratu rakoviny prostaty, na zcela jiná onemocnění. Je to sice individuální, ale dnes operace přesunuly dobu přežití k deseti i více rokům, než nastává chemoterapie, která už má samozřejmě omezené možnosti.

Rodinná historie je neúprosná

Platí u rakoviny prostaty, že jsou muži, kteří jsou onemocněním ohroženější než jí? Co může být rizikem a varováním?
V případě karcinomu prostaty je dobré znát rodinnou historii. Ta je skutečně neúprosná. Pokud se toto nádorové onemocnění v rodině vyskytne u otce nebo u sourozence, pak z padesáti procentní pravděpodobností lze očekávat, že dotyčný bude trpět stejnou nemocí. Jsou pak také záněty prostaty, které předchází většinou pozitivnímu nálezu, a zduření prostaty ukazující, že nastávají nějaké změny. Ukazatelů je více.

Pak je zapotřebí nechat si zjistit hladinu prostatického specifického antigenu - PSA. Ten ukáže, zda je dotyčný tímto typem rakoviny už ohrožen?
Jistě. K tomu člověk přistupuje, když má potíže s močením a další potíže mužského charakteru.

Jaká je nejlepší prevence? Co muži mohou udělat sami pro sebe, aby je toto onemocnění nepostihlo?
Jednoznačně je to fyzická aktivita, a to jak před onemocněním, tak po onemocnění. Po něm dvojnásob. Samozřejmě strava může hrát svoji roli, ale také životní prostředí – v minulých dnech jsme zaznamenali smogové situace, to všechno přispívá k tomu, že počet nádorových onemocnění roste. Záleží na tom, jaké zdraví má člověk.

Jak byste definoval zdraví?
Pod pojmem zdraví rozumím to, jak dlouho člověk přežije bez nějakých nemocí v určitém životním prostředí. Zda se organismus dokáže přizpůsobit, vzdorovat, nebo ne.ˇ

ČTĚTE TAKÉ: Olomoucká zoo má nový tahák: malá medvíďata

Nejlepší aktivita? Chůze

Doporučil jste mužům fyzickou aktivitu. Jaká je s ohledem na toto „pánské“ onemocnění nejvhodnější?
Chůze. V době po operaci, když člověk chce přizpůsobovat svůj životní styl, je pak také nesporně důležitý kontakt s lékařem, netrápit se pochybnostmi, ale vše okamžitě řešit v dialogu s lékařem.

Na to ale bohužel lékařům v Česku mnoho času nezbývá…
Bohužel.

Když se bavíme o prevenci, mohu se zeptat na brusinky?
Druhy americké brusinky mají za sebou tradici stovek let v lidovém léčitelství a vždy se ukazovala jako výhodná pro některá urologické onemocnění. Tyto poznatky využívá moderní medicína. Obsahové látky plodu jsou studovány, jaký mají vliv na ochranu močových cest před infekcí, na kardiovaskulární systém. Výsledky jsou ne zcela jednoznačné, ale tak to u alternativní medicíny bývá vždy – že nezabírá na každého stejně.

ČTĚTE TAKÉ: V Hejčíně má vyrůst originální komplex Waldorfské školy

Brusinku užívám už 15 let

Na co jste přišli? V čem jsou účinky brusinky nesporné?
Nesporně se jedná o zlepšení močení. Zpříjemňuje to život, snižuje noční močení. Z našich klinických zkoušek vychází, že působí prakticky na všechny. V případě snížení opakovaných infekcí dolních cest močových, zánětu, zlepšení některých parametrů klinické biochemie jsou účinky individuální a jejich účinnost se pohybuje kolem 20 až 30 procent pacientů.

Takže se zatím nedá říci, že brusinky, přesněji některé látky obsažené v plodu, ovlivňují důležité parametry související s rakovinou prostaty?
Zatím ne. V experimentech na buňkách ano, ale to se nedá přenášet na člověka. V klinické zkoušce se nám ukázalo, že pozitivní tendence jsou, ale nelze to zatím hodnotit.

Užíváte brusinku?
Už patnáct let. A cítím se dobře (úsměv)…

Vymykají se počty mužů s rakovinou prostaty v České republice tomu, co sledují odborníci za hranicemi?
Čísla jsou podobná jako ve zbytku západní části Evropské unie. Stejná jako v USA či Kanadě. Je potřeba si uvědomit, že jak roste průměrný věk dožití, narůstají počty případů rakoviny prostaty. V devadesáti letech má nádor na prostatě v podstatě každý..

Zmínil jste, že je potřeba komunikace s lékařem, pokud má pacient nějaké pochybnosti, pomáhá v tomto směru i vaše pacientské sdružení? Co Prostak můžete mužům nabídnout?
Sdružení Prostak se soustředí na informovanost pacienta, a to právě v přímém kontaktu pacienta s lékařem. Každým rokem organizujeme dvě tři setkání pacientů s lékaři urologických klinik, kde si mohou popovídat s odborníky, dozvědět se o novinkách v oblasti léčby či rehabilitace v případě inkontinence, také se jim svěřit s tím, co je trápí, případně si domluvit schůzku na klinice. Těchto seminářů se účastní i rodiny těchto pacientů, protože v případě každého onkologického onemocnění je nutná vzájemná podpora ze strany partnerů.

ČTĚTE TAKÉ: V Olomouci otevřelo unikátní výzkumné centrum. První v ČR

Prof. MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrScÚstav lékařské chemie a biochemie LF UP
Profesor Vilím Šimánek je autorem sedmi patentů a mezinárodně respektovaným odborníkem v oblasti komplexního výzkumu přírodních látek.

Profesor Šimánek se podílel na experimentu, kdy spolu s odborníky z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc, pacientům se zánětem prostaty bylo podáváno 1,5 gramu celého plodu americké brusinky. Po půl roce se ukázal pozitivní účinek na potíže dolních cest močových. Vědci a lékaři šli ještě dále a zkoumali působení látek na prostatickou tkáň.