Mnoho rodičů totiž vůbec netuší, že voda, do které bezstarostně ponořují svoje batolata není pro citlivou dětskou pokožku vůbec vhodná.

Informaci o kvalitě vody však lidé u kašny nenajdou, nedozví se ji ani na webových stránkách města. 

V horkých dnech láká voda v Arionově kašně desítky dětí. Maminky v ní často osvěžují i roční batolata a zřejmě moc nepřemýšlejí, zda je pro tak malé děti vůbec vhodná.

Mnoho z nich má mylně zažité informace o tom, že se jedná o oficiální brouzdaliště s kontrolovanou vodou.

„Vím, že je to moderní kašna a má speciální úpravnu vody. Ta je díky ní stejně čistá jako na městském koupališti. Do historické kašny bych syna určitě nepustila, tam je voda už od pohledu špinavá," řekla osmatřicetiletá Ivana a sledovala téměř dvouletého Tomáše, jak si ve vodě spokojeně máchá nožičky.

To, že Arionova kašna není oficiálně provozovaným brouzdalištěm a že voda v ní je co do kvality podobná jako v ostatních historických olomouckých kašnách, ji zaskočilo.

„Denně se v ní koupe spousta dětí a žádné varování tady nevisí. Léta jsem byla přesvědčená o tom, že je voda díky vlastní čističce skoro pitná," přiznala překvapená Olomoučanka.

Opodál sedící Pavlína Němečková se naproti tomu na kvalitu vody v kašně dívala poněkud skepticky.

„Nejsme místní, přijeli jsme z Brna, takže o tomto brouzdališti moc informací nemám. Když ale vidím, že se tam koupou holubi, tak bych to rozhodně neriskovala. Syna do něj nepustím," uvedla matka malého Michaela.

Arionova kašna v Olomouci

Arionova kašna. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Moderní a automatická úprava vody

Aby však mohla Arionova kašna fungovat jako oficiální brouzdaliště, musela by mít od hygienické stanice schválený vlastní provozní řád.Arionova kašna v Olomouci

„Žádný takový dokument týkající se této kašny tady ale nemáme. Provozovatelé brouzdališť totiž mají spoustu povinností. Musejí například provádět pravidelné kontroly a rozbory vody a dohlížet na provoz. Osvěžení v Arionově kašně je proto možné jen na vlastní riziko, jako je tomu například ve vodních nádržích v přírodě," vysvětlil Karel Freudmann z odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje se sídlem v Olomouci.

O údržbu Arionovy kašny se starají Technické služby města Olomouce (TSMO). Vodu pravidelně dezinfikují a chemicky upravují, aby byla na pohled čistá a nebyly v ní zelené řasy.

„Přidává se do ní například chlor a síran měďnatý. Výhodou moderní úpravny v této kašně je hlavně to, že je plně automatická. Voda však rozhodně nemá takové parametry jako na koupalištích či krytých bazénech. Celé zařízení bylo zkolaudováno jako kašna, koupání tam určitě vhodné není," sdělil vedoucí technického úseku TSMO Jiří Kočí.

Brouzdání se toleruje, plaváni ne

To, že Olomoučané kašnu využívají v horkých dnech ke zchlazení město jen toleruje. Rozpálené centrum Olomouce bylo v úterý 17. července téměř neobyvatelné. Bez starostí tak mohly být asi jen děti, které se koupaly v Arionově kašně.

Strážníci zasahují až v případech, kdy se v ní lidé koupou, plavou nebo hrozí, že by mohli poškodit okolní sochy.

„Správce nezodpovídá za zdravotní potíže, které by byly způsobeny koupáním celého těla. Někteří lidé tam vodí psy, proto je na zvážení každého, jestli se tam osvěží nebo pustí své děti," uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Jana Doleželová. To, zda město občany na možná rizika po deseti letech fungování kašny konečně nějak upozorní, zatím nedokázala říci.

„Ještě zvážíme, jestli tuto informaci zveřejníme na webových stránkách města," poznamenala Doleželová.

Popisku z otevřené encyklopedie WIKIPEDIE o Arionově kašně, která ještě v pátek turisty lákala k tomu, aby navštívili jediné město v České republice s oficiálním koupalištěm přímo na náměstí, však už odstranila.

Nepřesná informace na WIKIPEDII: „Roku 2005 bylo oficiálně povoleno (hygienickými institucemi) koupání v Arionově kašně (v létě slouží jako brouzdaliště pro děti). Olomouc je tak jediné město v České republice s oficiálním koupalištěm přímo na náměstí".