Většinu nedostatků už druhý den po kontrole odstranil. Inspektoři nyní rozhodnou, zda a odkdy uvolní vydaný zákaz. V každém případě zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Jak informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svých internetových stránkách Potraviny na pranýři, v kuchyni vyhledávaného podniku v Komenského ulici našli špínu či nevhodně skladované potraviny.

„Nebyl zajištěn přístup k teplé vodě – nebyla možná hygienická očista nádobí, náčiní přicházejícího do styku s potravinami ani očista rukou. Zajištěn nebyl odtok odpadních vod,“ popisovali inspektoři.

SZPI proto v pondělí 8. dubna rozhodla o uzavření části provozovny - prostor kuchyně. Provozovna jako celek uzavřena nebyla, takže lidé si mohou posedět na zahrádce u kávy nebo piva.

Kdy se začne vařit?

Kdy se bude moci u Bristolu opět vařit, rozhodnou v nejbližší době inspektoři. Provozovatel však nejprve musí všechny problémy odstranit.

„Při částečném zákazu užívání prostor inspektoři uložili, které nedostatky musí provozovatel odstranit. Jakmile je provozovatel odstraní, informuje místně příslušný inspektorát SZPI a inspektoři provedou opakovanou kontrolu, pokud byly nedostatky odstraněny, inspektoři uvolní zákaz užívání prostor, v opačném případě zůstane zákaz užívání prostor v platnosti,“ sdělil Olomouckému deníku mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

V každém případě ale podle mluvčího bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

"Řešili jsme zrovna havárii"

Podle provozovatele restaurace přišli inspektoři v době, kdy podnik řešil havarijní situaci s odpady a musel zastavit vodu.

„Voda v kuchyni byla vypnutá, řešili jsme problém s odpadem. Firma měla přijet včera dopoledne, přijela dnes,“ poukazoval provozovatel vyhlášeného podniku.

„Že byla za chladicím boxem špína? Uklízečka to nebyla schopna odtáhnout,“ dodal k dalšímu prohřešku restauratér se čtyřicetiletou praxí.

Nedostatky již má podnik v drtivé většině odstraněny.

„Našim hostům, kteří dnes přišli na oběd, se omlouváme za komplikaci. Věřím, že zítra už budeme moci obnovit provoz kuchyně,“ dodal.