Ve sklepě na okraji Vrbátek vloni 21. dubna neležela ani jedna brambora. „Předloni jsme měli prodáno už v březnu. Teď? Tady máte přes pět procent produkce,“ ukazuje na hromadu brambor Erik Mádr, předseda představenstva Zemědělského družstva Vrbátky.

Zahradnické trhy na Floře v Olomouci
Na Floře začínají Selské a Zahradnické trhy, už tento týden

Zatímco předloni, kdy byl brambor v EU nedostatek, prodali pěstitelé kilogram za 5,50, letos je problém prodat plodinu velkoodběratelům za jednu korunu.

Na farmě v Dubanech, kde pěstitelé nabízí hlízy koncovému spotřebiteli, koupí zákazníci kilogram brambor za 10 korun. Přebrané, očištěné a napytlované po 25 kilogramech.

„U koncového zákazníka nemůžeme jít už dolů. Za pět korun? Dopláceli bychom tři koruny. Za pět korun byly brambory před třiceti lety,“ vysvětluje předseda představenstva.

V Dubanech budou brambory z loňské sklizně ještě maximálně týden dva. Déle už potřebnou kvalitu hlíz neudrží.

„Co se neprodá, bude zhruba měsíc na krmení pro zvířata, kdo bude mít zájem,“ dodává Erik Mádr.

Zemědělské družstvo Vrbátky pěstuje osvědčenou odrůdu Antonia, které vloni vykopalo celkem 1 500 tun.

Roman Koutek z Topolan pěstuje sóju už dvanáct let. Letos poprvé z vlastní úrody lisuje olej a část produkce zpracuje pražením na sójové "oříšky"
Zemědělec pěstuje u Olomouce sóju. Začal s lisováním oleje, zřejmě jediný v ČR

Dodává na stůl, ne do obchodů

Na farmě Leona Vlčka v nedalekém Blatci doprodávají posledních 30 metráků brambor z loňské sklizně. Kilogram vytříděných hlíz za osm korun.

„Letos bychom na tom byli podstatně hůře, pokud bychom se nesoustředili výhradně na konečného spotřebitele. Brambory nedodáváme obchodníkům ani do restaurací. Tomu také přizpůsobujeme odrůdy,“ popisuje farmář.

Letošní sadbu už má kompletně v zemi. Sklízet bude ze sedmi hektarů. Plochu navýšil. Zasadil i novou odrůdu Val Blue s modrofialovou slupkou a dužninou.

„Jsou velice zdravé a na talíři vypadají zajímavě,“ poukazuje. „Chci je zákazníkům nabídnout, přestože z pohledu pěstitele mají malý výnos,“ vysvětluje.

Spolek OBRAZ (Obránci zvířat )zveřejnil na sociálních sítích video s jen pár dní starými záběry z klecových chovů slepic v Písku a Uničově. Chce upozornit na životní podmínky slepic v českých klecových chovech před finálním hlasováním v Poslanecké sněmovn
Konec utrpení slepic? Nesmysly! Zlobí se zemědělci. Zakažte i chov papoušků!

Milion tun navíc

Pěstitelé brambor v České republice podle Agrární komory ČR aktuálně mají ve skladech tisíce tun brambor. S přebytky se potýkají kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Odbyt není takový.

Restaurace ani školní jídelny nefungují jako v běžném provozu.

Brambor je ve skladech více v celé Evropské unii. Díky loňské vyšší produkci a omezením ve vývozu mimo Evropu.

„Letošek je abnormální. Ve srovnání s běžným stavem je jeden milion tun brambor přebytek,“ připomíná Erik Mádr.

Vizualizace dálnice D55 Olomouc - Kokory
D55 Olomouc - Kokory čeká na verdikt. VIZUALIZACE celé trasy

"Pomozte zabránit plýtvání"

Někteří pěstitelé proto v těchto dnech volají o pomoc. Jak zveřejnila Agrární komora ČR, začali prodávat brambory za výrobní náklady.

„Bramboráři vyrážejí do boje a rozhodli se uspořádat výprodej ze dvora. Pomozte zabránit plýtvání, aby se úroda nemusela vyhazovat. Jaké je možné řešení? Najít si svého pěstitele ve vašem regionu, navštívit farmářské trhy či v obchodě dát přednost české produkci,“ napsala Agrární komora ČR na twitteru, kde je i odkaz na tuzemské pěstitele nabízející nyní hlízy za pár korun.

Ve středu pak odstartovala soutěž o velký pytel brambor pro fanoušky.

„Vyhrát můžete průměrnou roční spotřebu brambor na jednoho obyvatele ČR, která předloni podle ČSÚ činila 69,5 kilogramu. Soutěžit můžete do neděle 25. dubna. V pondělí vylosujeme dva výherce a každému z nich dovezeme výhru až ke dveřím!“ lákala Agrární komora ČR.