„Operační středisko od 18.26 do 19.26 eviduje necelou třicítku událostí. Jednalo se především o popadané stromy a větve na komunikacích a drátech elektrického vedení, ale také uvolněné a poškozené střešní krytiny,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Uvedla, že například v Radslavicích silný poryv větru sroloval plechovou střechu rodinného domu o rozměrech asi 10 krát 7 metrů a poškodil komín, v Hranicích na Hálkově ulici se vlivem větru uvolnily dva plechy na střeše a hrozily pádem. „Například na olomoucké tř.17.listopadu hasiči vyjížděli ke dvěma skřípnutým plechům na sedmipatrové budově, které pomocí výškové techniky lezci odstranili.

V Přerově – Lověšicích zase odstraňovali kus plechové střechy, který spadl na chodník,“ doplnila mluvčí s tím, že podle dostupných informací nebyl při událostech nikdo zraněn.

Plné ruce práce měli hasiči v celém kraji už od brzkého rána, kdy se regionem přehnala první silná bouřka. Odklízeli popadané stromy ze silnic a utržené střechy, celkem jen během dopoledne vjížděli ke 160 událostem. Problémy byly i na železniční trati, kde popadané stromy způsobily zpoždění a to především na Olomoucku a Prostějovsku. Meteorologové však varují před dalšími silnými bouřkami a to i v Olomouckém kraji. Výstraha platí od čtvrtečního poledne do pátečního večera, 19 hodin. 

Následky silné bouřky, která se přehnala nad Olomouckým krajem nad ránem ve čtvrtek 10. srpna 2017
Silná bouřka shazovala stromy, zvedala střechy a zastavila vlaky