Vejít do růžové zahrady bude za několik měsíců možné i ze třídy 17. listopadu naproti Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého.

„Kvůli tomu se návštěvníci dostanou do botanické zahrady pouze vstupem z Bezručových sadů po nové lávce. Vstup od klubu S-cube bude uzavřen," řekla vedoucí parků a botanické zahrady Hana Zacpálková.

Jako kompenzaci za omezení při přestavbě nabídne výstaviště, které se o botanickou zahradu a rozárium stará, snížené vstupné.

„Plnoplátci zaplatí třicet místo padesáti korun, děti a důchodci dvacet a rodinné vstupné snížíme ze stovky na padesát korun. Středy zůstávají nadále volné," představila slevy vedoucí. Otevřeno bude od dubna do října mezi 9. a 18. hodinou.

Na třídě 17. listopadu se chystá nový vstup do olomouckého rozária

Leden 2015. Kácení kvůli novému vstupu do olomouckého rozária ze třídy 17. listopadu. Autor: DENÍK/Petra Pášová

Přesadit všechny růže

Zahradníci měli před letošní sezonou plné ruce práce.

„Kvůli rekonstrukci jsme museli přesadit všechny růže do záložního záhonu, tudíž probíhalo více zahradnických prací než obvykle. Nyní zahradníci odzimovávají rostliny, keře a růže, čistí cesty, připravují pokladnu k otevření, hrabou poslední listí, vysazují dvouletky a podobně," zmínila Hana Zacpálková.

Hledají se dobrovolníci

Botanická zahrada v minulých letech nabízela dobrovolníkům možnost se zapojit. I když zájem poklesl, příležitost mají i letos.

V zahradě lze pomoci například s hrabáním, zametáním, pletím nebo výsadbou.

Vizualizace nové podoby olomouckého rozária - parter

Vizualizace nové podoby olomouckého rozária - parter. Autor: Atelier zahradní a krajinářské architektury Zdeněk Sendler

Nový vstup, bazény a lehací terasy

Při proměna olomouckého rozária se kromě nového vstupu, informačního centra a zázemí pro občerstvení počítá i s opravou betonových bazénů.

V rozáriu se objeví také dřevěné „lehací" terasy a textilní stínění.

Celkové náklady na rekonstrukci by se měly vyšplhat zhruba na 29 milionů korun. Město spoléhá na dotaci, z rozpočtu by mělo vydat něco přes čtyři miliony.

Později je v plánu propojit botanickou zahradu a opravovaný areál Korunní pevnůstky.