Spousta návštěvníků každý den proudí do botanické zahrady v Olomouci. Aktuálně tam kvetou například zlatice, magnolie a z jarních cibulovin například hyacinty, narcisy a tulipány.

„Lidí chodí hodně i ve dnech, kdy je horší počasí. Vysadili jsme nové kolekce okrasných česneků a floxů a připravujeme malou expozici klatovských karafiátů, ty pokvetou v červenci. V rozáriu jsme na podzim rozšířili nové výsadby, přibylo tam na osm desítek nových odrůd růží,“ popsal novinky vedoucí botanické zahrady Jiří Malaska.

Na skále nedaleko Hněvotína vykvetly tisíce prvosenek jarních. Konec dubna 2021
Tip na jarní kochání: u Hněvotína kvetou tisíce petrklíčů

V květnu se lidé budou moci potěšit také pohledem na několik desítek druhů pivoněk a více než 70 odrůd denivek. Pohledy malých i velkých návštěvníků v těchto dnech přitahují v botanické zahradě také hmyzí hotely, kde se zabydlely včely samotářky. Po procházce botanickou zahradou mohou lidé projít do rozária, kde už funguje stánek s občerstvením i toalety a od května také infostánek.

„V souladu s protiepidemickými opatřeními pak opět bude možnost zapůjčení venkovních grilů. Předpokládáme, že bazény se budou napouštět koncem května,“ dodal Jiří Malaska.

Trailové Hanácké stezky na Záhoří se už začínají rýsovat. 29. dubna 2021
Hanácké stezky pro bikery se už rýsují, stavbu ztěžují vandalové

Za magnoliemi!

V arboretu v Bílé Lhotě na Olomoucku jsou aktuálně největším lákadlem pro veřejnost magnolie.

„V nejbližších dnech vykvetou všechny druhy na naší rozlehlé magnoliové louce. Krásně kvetou podrosty a barevné trávníky. Září v nich květy pampelišek, sedmikrásek a sasanek. Kromě bílých a žlutých sasanek u nás lidé uvidí také sasanku rozkošnou, která má fialové kvítky se žlutým středem. Stále dokvétají dříny obecné, zlatice a u rybníka velké trsy čemeřic. Objevují se kvítky barvínku a škornic,“ popsala vedoucí arboreta Barbora Součková.

Křižovatka třídy Míru a Neředínské ulice v Olomouci. 30. dubna 2021. Křižovatka projde přestavbou
Křižovatku u olomouckého hřbitova razantně přestaví. Uzavírky začnou po víkendu

Arboretum se pro návštěvníky po dlouhé pauze otevřelo v polovině dubna, přístupné zatím bylo jen během dvou víkendů.

„Návštěvnost byla i za ty čtyři dny velmi dobrá. Areálem už prošlo přes šest stovek lidí. Arboretum má rozlohu téměř tří hektarů, současně se tady mohou procházet až tři stovky návštěvníků. Lidé se proto nemusejí obávat, že by se dovnitř nedostali. Není nutné si rezervovat vstupenky předem,“ vysvětlila Barbora Součková.

Zajímavou nabídku teď v arboretu mají pro všechny milovníky letniček, které tam nabízejí z vlastní produkce. Zájemci si mohou koupit například tři druhy petunií, barevné kokardy, bakopy, netýkavky, nestařec a různé druhy popínavých letniček. Ve vstupní hale je pro návštěvníky připravena výstava výtvarných děl Ladislava Grossmanna nazvaná U jednoho stolu. Bude pro veřejnost zpřístupněna, jakmile to epidemická situace dovolí.

Hrad Helfštýn v květnu 2020. Ilustrační foto
Helfštýn otevřel, přístupné je nádvoří i vyhlídka. Jak na Bouzově?

Rozárium a botanická zahrada Olomouc

- od 1. května otevřeno denně od 9.30 do 18 hodin

- vstup je zdarma

Arboretum Bílá Lhota

- od 1. května otevřeno denně kromě pondělí od 8 do 18 hodin

- vstupné pro dospělé je 60 korun

- vstupné pro děti, studenty a seniory je 30 korun

- vstup pro psa je za 10 korun