Jako první se ve finiši mistrovství ČR v extrémním závodě tříčlenných štafet z celkového počtu 252 týmů objevil člen družstva Ford Opava net – kajakář Kamil Mrůzek, jenž se tak radoval ze svého historicky devátého triumfu na Bobr Cupu.

Radost zkušenému borci zkazila až dodatečná dvouminutová penalizace jeho týmu, která prvenství zajistila původně čtvrtému výběru Trek ve složení Pavel Kubričan (běh), Jan Škarnitzl (MTB) a Karel Slepica (kajak).

Komplikace nastaly na druhém úseku, který patřil závodníkům na horských kolech.

„V jednom místě někdo přetrhl vyznačené ‚mlíko' a několik bikerů z popředí tímto místem projelo špatně. Zatímco někteří závodníci, kteří trať znají, se vrátili a pokračovali dál správně, skupina, která Bobra jela poprvé, pokračovala rovně, zkrátila si trať a nečekaně se dostala na čelo závodu," vysvětlil problém za organizátory Petr Čamek.

Na druhou předávku tak dojela jako první dvojice Daněk (NEUMED) s Buksou (CEPro team) a za zády měla Hudečka (Ford Opava net). Ten předával štafetový kolík favorizovanému Mrůzkovi, který bravurně smazal půlminutovou ztrátu na vedoucího kajakáře Hálu a druhého Neuberta. Ve vyrovnaném souboji se pak Mrůzek radoval z prvenství.

„Musím hlavně poděkovat kolegům z týmu. Já jsem říkal, že mi stačí mít kontakt a že si na vodě už potom budu věřit, že to zvládnu a vyšlo to," vyprávěl v cíli Kamil Mrůzek, který ještě netušil, že je o prvenství připraví rozhodnutí jury složené ze tří nezávislých závodníků a vrchního rozhodčího.

„Rozhodli o dvouminutové penalizaci trojice Buksa, Daněk a Hudeček. Je jasné, že každé rozhodnutí by bylo v tuto chvíli špatné. Věříme, že bylo zvoleno nejmenší zlo a snad se podobný problém neobjeví dříve než za dalších dvacet let," přeje si Petr Čamek.

Z vítězství se tak dodatečně radovala trojice Kubričan, Škarnitzl, Slepica, která po loňském stříbru dosáhla na nejvyšší stupínek.

Co se týče jednotlivých úseků, tak nejlepší běžecký výkon předvedl Lukáš Olejníček (X-park Františkov), který časem 52:05 o dvě sekundy překonal loňské maximum Martina Freie. „Běžel jsem dlouho sám s Kubou Zemaníkem a ke konci mu utekl, takže ani moc nevím, jak se závod o další pozice vyvíjel," prohlásil v cíli svého běžeckého úseku Lukáš Olejníček.

Na problematické bikerské trati dominoval Jan Škarnitzl, který se spolu s Fojtíkem a Damkem v cíli se divil, že dojel až od čtvrtého místa dál.

Své kvality na vodě znovu prokázal Kamil Mrůzek, který zajel nejlepší čas vodáckého úseku a vytáhl svůj tým ze třetího na první pozici. O dvacet vteřin porazil i pozdějšího vítěze Slepicu a radostně prohlásil, že se příští rok na litovelský extrémní závod znovu vrátí.

„Letos to byl hodně náročný závod, možná pro mě jeden z nejtěžších v historii. Musel jsem stahovat ztrátu a tak to bylo hodně na krev. Pokud to člověku takhle jezdí a vyhráváme, tak ještě nebudu skládat zbraně a příští rok se zase uvidíme," usmíval se Kamil Mrůzek, první v cíli, avšak druhý v oficiální výsledkové listině.

V ženské kategorii vyhrálo družstvo Koral Bartoněk tým (Kateřina Kriegelová, Jitka Škarnitzlová, Petra Halašková) v čase 2:44,05.

Free Litovel Bobr Cup 2014

Oficiální výsledky:

1. Trek (Kubričan, Škarnitzl, Slepica) 2:13:04, 2. Ford Opava net (Hübl, Hudeček, Mrůzek) 2:14:23, 3. CEPro team (Kohout, Buksa, Hála) 2:14:35, 4. NEUMED (Schneider, Daněk, Neubert) 2:14:56, 5. X-park Františkov (Olejníček, Fojtík, Souček) 2:15:30.

MIROSLAV MAZAL