Italské bistro si v centru Olomouce otevřela Leona Barone společně s kamarádkou Kateřinou Tomáškovou. Název podniku Mercato per tutti v překladu znamená Tržnice pro všechny.

„Sídlíme jen kousek od tržnice a tak jsme si náš podnik podle tržnice také pojmenovaly. Doufáme, že se historickou budovu i její okolí podaří zvelebit a opět bude celoročně v provozu. Bistro jsme si otevřely loni na svatého Martina. Pozitivní ohlasy našich hostů a to, že se k nám rádi vracejí, nás moc těší,“ řekla spolumajitelka Leona Barone.

Ztracená ulice v historickém centru Olomouce bude hostit první ročník akce s názvem ZTRACENÁ FEST! Její pořadatel Jaroslav Krátký
Ztracená poprvé ožije gastrofestem s muzikou! Co nabídne

Kvalita, čerstvost a nenahrazovat

Zkušenosti sbírala například v Německu a hlavně v Itálii, kde dvacet let žila a pracovala v gastru. Do velkých kuchyní tam spíše nahlížela, pohybovala se hlavně mezi hosty. Obsluhovala v takzvaně lepších restauracích a rovněž v michellinském podniku.

Dříve vyhledávaný hostinec Chomout v Chomoutově je měsíce zavřený. Duben 2024
Vyhlášený olomoucký hostinec Chomout měsíce nefunguje. Co s ním bude dál

„Italská kuchyně je založená na kvalitních a čerstvých surovinách. To je také koncept našeho bistra, nabízet poctivou italskou kuchyni. Například tam, kde má být sýr pecorino, dáváme výhradně pecorino, ničím jej nenahrazujeme. Stejným způsobem přistupujeme ke všemu. To je zřejmě důvod, proč jsou naše špagety carbonara tak vyhlášené. Děláme je přesně jako v Itálii,“ popsala Leona Barone, která spoustu jídel také sama vaří a ráda si s hosty popovídá.

Vizualizace nové kavárny v budově Muzea umění Olomouc
Nové bistro s terasou v centru Olomouce. Otevře je tam tým Long Story Short

Na kvalitě a čerstvosti surovin si společně s Kateřinou Tomáškovou zakládají. Hostům připravují čerstvé těstoviny, ryby i mořské plody.

„Nemáme tady žádné mrazáky. Vaříme jen z toho, co nám dodavatelé přivezou. Když zrovna nejsou slávky, máme jiné čerstvé mořské plody nebo ryby. Také proto u nás hosté nedostávají papírový jídelní lístek, ale nabídku najdou napsanou na velké černé tabuli. Obměňujeme ji několikrát do týdne,“ vysvětlila provozovatelka.

Trieste Caffé na Dolním náměstí v Olomouci provozuje Radim Petr. "Olomouc je krásná, vybral jsem si ji a přestěhoval jsem se sem," říká rodák z Ostravy.
Trieste Caffé, kousek italské atmosféry v srdci Olomouce

Aperitivo jako začátek večera

Bistro má otevřeno od pondělí do soboty od 9 do 15 hodin. Pak následuje, stejně jako v Itálii, siesta a znovu se otevírá v 18 hodin, kdy lidé přicházejí na aperitivo.

„Ještě před večeří u nás hosté mohou posedět u skleničky a malého občerstvení. V ceně drinku už jsou například olivy, šunka, sýr nebo třeba tyčinky. V Itálii je aperitivo velmi oblíbené, takže u nás také nesmí chybět. Do budoucna zvažujeme, že bychom o sobotách, kdy je na tržnici od rána živo, otevírali už v osm hodin, aby si k nám lidé mohli zajít na kávu a něco sladkého,“ dodala Leona Barone.

Nevidomý pedagog Kvido Sandroni učí Olomoučany už léta italštinu v kurzech pořádaných olomouckou pobočkou Společnosti přátel Itálie
Olomouc bych už za Itálii neměnil, říká Toskánec Kvido