Většinu z částky devíti set milionů korun na ojedinělý projekt pokryjí evropské peníze. Stavba nové moderní budovy v areálu fakultní nemocnice začne letos v září, počátkem roku 2013 už by se v ní mělo naplno pracovat.

Počet vědců zapojených do projektu by se měl postupně zvýšit na tři sta, přijít by měli i ti zahraniční.

„Je to bezesporu jeden znejvětších a nejvýznamnějších projektů vzemi voblasti vědy a výzkumu. VOlomouci vyroste nový odborný ústav, kam se soustředí výzkum nádorových a infekčních onemocnění,“ uvedl rektor Univerzity Palackého Miroslav Mašláň.

„Samotná stavba představuje investici ve výši přibližně čtvrt miliardy korun, dalších téměř půl miliardy půjde na přístrojové vybavení laboratoří. Vznikne tak vědecké centrum vybavené špičkovými moderními technologiemi,“ řekl šéf projektového týmu Marián Hajdúch z Dětské kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci.

Vědci spojí síly s lékaři

„Jedna laboratoř v jednom ústavu nedokáže v dnešní době nic,“ řekl Hajdúch. Své síly proto v ambiciózním a svým charakterem v České republice ojedinělém projektu spojí vědci z několika institucí s lékaři.

Ti se budou snažit, aby výsledky výzkumu co možná nejrychleji pomohly konkrétním pacientům.

„To, že se postaví budova a že přijdou peníze z EU, je určitě potřeba. Nejpodstatnější je ale to, že budeme schopni vylepšit život velkému počtu lidí, řešit závažné nemoci nebo alespoň objasnit jevy, které se v lidském organismu odehrávají,“ řekl Zdeněk Havlas, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie, který je jedním z partnerů projektu.

Vizualizace nového  vědecko-výzkumného pracoviště ve fakultní nemocnici
Vizualizace nového  vědecko-výzkumného pracoviště ve fakultní nemocnici

Pomoci pacientům by měla zejména takzvaná cílená léčba, šitá na míru. „Nemůžeme podávat stejné léky všem lidem. Je třeba, aby léčbu dostali jenom ti, kterým konkrétní přípravek pomůže, a naopak ty, kterým nepomůže, nemá smysl zatěžovat podáváním neefektivních léčiv.

Chceme se zaměřit na léčbu i méně častých nádorových onemocnění, která se vyskytují velmi řídce. Tito pacienti trpí úplně stejně a my jim ve spolupráci několika týmů budeme schopni lépe pomoci,“ nastínil šéf týmu Hajdúch.

Vědci budou na pacientech testovat a ověřovat léčiva. Budou se také zabývat takzvanými biomarkery. O co se jedná?

„Jde o biologický znak, podle něhož rozpoznáte, zda má pacient špatnou nebo dobrou prognózu, nebo zda jeho stav vyžaduje podání určité protilátky. Vyléčí se díky tomu například spousta žen s nádorem prsu. I v relativně velmi krátké době mohou takovéto léčebné postupy v dnešní době změnit osudy stovek i tisíců pacientek,“ vysvětlil Hajdúch.

Příležitost pro lékařskou fakultu

Projekt je i výbornou příležitostí pro lékařskou fakultu.

„Naše fakulta byla do značné míry handicapovaná ve srovnání například s pražskou, kde je Akademie věd. V Olomouci nic takového neexistovalo a naši učitelé teď získali daleko větší možnost pracovat na výzkumných projektech. Nejlepší učitel je ten, který sám aktivně vědecky pracuje,“ míní děkan fakulty Zdeněk Kolář.

Projekt stojí devět set milionů korun. Více než 750 milionů půjde z evropských fondů, 133 milionů zaplatí ministerstvo školství.

„V současné době pracujeme na přípravě výběrového řízení na dodavatele stavby Ústavu molekulární a translační medicíny,“ prozradil Hajdúch s tím, že se chystají vybírat i přístroje, které budou moci zúčastněná pracoviště využívat už před koncem tohoto roku.