Spolu s dalšími čtyřiceti dárci tak dostal v pondělí ve tři hodiny v rytířském sále na olomoucké radnici zlatou medaili Jan Jánského, která se uděluje dárcům se čtyřiceti a více odběry krve. Darování této životně důležité tekutiny by podle něj pro každého, kdo je zdraví, mělo být skoro povinností.

„Když jsem začínal darovat krev, tolik dárců nebylo, mě konkrétně oslovil kamarád z práce,“ uvádí Šebek důvody toho, proč začal darovat krev. To bylo před pětadvaceti lety.

Od té doby jezdí pan Šebek darovat krev do olomoucké fakultní nemocnice pravidelně.

Darování na telefon

Sám krev nikdy nepotřeboval, už se ale setkal s tím, že mu z nemocnice volali a potřebovali jeho konkrétní krevní skupinu.

„Tady tomu se říká darování na telefon, kdy mi zavolali a já jsem jedné paní dával krev, tak tam přímo vím, že to bylo pro ni,“ vysvětluje Šebek.

Dále zmiňuje, že aby mohl někdo darovat, musí být zdravotně v pořádku. Myslí si, že darování krev pro zdravého jedince by měla být skoro povinnost.

„Darování krve je poslání, pokud není někomu z toho odběru zle, měl by tu krev, pokud je to možné, dávat,“ zakončuje Šebek.

Na pondělní předávání už ve čtvrtek naváže Světový den dárců krve. A pokud se chcete dozvědět více informací o darování krve, můžeme navštívit v jeho rámci stánek Transfuzního oddělení v galerii Šantovka od dvou do šesti hodin odpoledne. Kromě informací o dárcovství si lidé budou moci nechat zjistit svou vlastní krevní skupinu. (lub)

Dolní Moravě vévodí největší mamutí atrakce na světě.
Na Dolní Moravě vyrostl největší mamut na světě. Co je uvnitř?
Sklizeň rajčat ve skleníku ve Smržicích
Cherry rajčata z Hané slaví úspěch. V plánu je další obří skleník
Následky bouřky v sobotu 9. června v Šumperku a okolí.
Bouřka vytopila transfuzní stanici, zastavila i vlaky