O něco příjemnější než počátkem léta je v těchto dnech tankování benzínu a nafty na pumpách. Čerpací stanice zlevňují. Některé v tomto týdnu i několikrát.

Pumpu, která by prodávala benzín Natural 95 pod třicet korun, se ale v pátek Deníku najít nepodařilo. Nejlevněji na Olomoucku prodávaly čerpací stanice benzín za 30,60 a naftu za 31,90 korun.

„Tento týden jsme zlevňovali dvakrát – naftu z 32,90 na nynějších 32,50. S cenami hýbeme co dva dny,“ poznamenala Dagmar Suchánková z uničovské pumpy společnosti Vena – Trade. I cenu Naturalu 95 pumpa snížila, a to za dva týdny třikrát na 30,60 korun.

Za stejné peníze mohou šoféři natankovat benzín například u pumpy u Hypernovy, o třicetník levněji přijde litr benzínu u Tesca a Globusu a taky na pumpě společnosti Omega v olomoucké Tovární ulici. Nafta se pohybuje od 31,90 za litru na čerpací stanici u Hypernovy až po čtyřiatřicet korun i více.

O korunu šel za posledních deset dní dolů benzín i u Albevy v ulici Šlechtitelů v Olomouci. „Ceny jdou dolů. Jestli ale klesnou u benzínu pod třicet korun za litr, to těžko odhadovat. Je to otázkou kurzu a cen ropy na světovém trhu,“ sdělil pracovník tamní pumpy. Deník v pátek 15. srpna neobjevil na Olomoucku žádnou čerpací stanici, která by prodávala benzín pod třicetikorunovou hranicí.

Před začátkem prázdnin, kdy rekordní ceny ropy na světových trzích zvedaly ceny pohonných hmot v tuzemsku, pumpaři předpovídali, že cena nafty může vzlétnout až ke čtyřiceti korunám za litr, a dopravci začali vyjednávat o navýšení cen jízdného.

#nahled|https://g.denik.cz/43/3e/benzin_ceny_150808_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/3e/benzin_ceny_150808.jpg|Namátkové ceny nafty a benzinu na Olomoucku ke dni 15. 8. 2008#