V podniku, který se od minulého týdne pyšní cenou nejlepšího pivního baru v České republice, se totiž konala benefiční akce na podporu Spolku Trend vozíčkářů Olomouc.

„Proč takováto akce? Myslím si, že je to ideální spojení, kdy se lidé něco nového dozví, potěšíme je a přitom pomohou dobré věci," vysvětlil Tomáš Helísek z Trendu vozíčkářů.

Na degustaci alkoholu destilovaného z obilnin a zrajícího v dřevěných sudech se přihlásilo na pět desítek zájemců.

„Zájem je velký, museli jsme hosty rozdělit do dvou časů, abychom se všichni vešli. Jsem rád, že je to oslovilo, a že akce pomůže dobré věci," doplnil.

Příchozí mohli ochutnat šest vzorků whisky, podívali se do Skotska, Irska i do Spojených států amerických.

„Je to takový úvod do světa whisky. Jak ji degustovat, z čeho se vyrábí, něco málo z historie a všeobecný přehled o whisky. Mě osobně se na whisky líbí její charakter, historie, odkaz ke krásnému umění palírníků a výrobců sudů. Také se mi líbí přísná legislativa, kdy je přesně definováno, co může a co nemůže ve whisky být. Je to jediný destilát, který to má takto přísně nastaveno," sdělil majitel olomouckého irského pubu Zdeněk Kortiš.

Akce Spolku Trend vozíčkářů nakonec vynesla 10 486 korun.

„Peníze půjdou na naše aktivity, provoz a také na osobní asistenci, která je naší hlavní službou," doplnila ředitelka zařízení Alena Ivanová.