O batole se pak postarala pracovnice sociálního odboru olomouckého magistrátu, která v tu dobu držela pohotovostní službu.

Na to, že se o asi dvouleté dítě nemá kdo postarat, upozornil před pár dny olomouckou městskou policii návštěvník restaurace v Kateřinské ulici.

Strážníkům řekl, že se ve dvoře hospody válejí po zemi tři osoby a mají s sebou batole.

Hlídka městské policie pak na místě zjistila, že podnapilá sedmadvacetiletá matka leží na zemi a má lehké zranění na hlavě.

„O její dítě se v tu dobu starala náhodná svědkyně. V restauraci s matkou byli také její dva přátelé. Strážníci přivolali zraněné ženě záchrannou službu, ta ji převezla na ošetření do nemocnice," řekla mluvčí olomoucké městské policie Magda Václavíková.

Hlídka na místo přivolala také pracovnici sociálního odboru olomouckého magistrátu, aby byla zajištěna řádná péče o malé dítě.

Sociální pracovnice, která zrovna měla pohotovostní službu, později dítě předala matce opilé ženy.

Žádný trestný čin ani přestupek

Případem se už zabývá také olomoucká policie.

„Záležitost řešíme společně se sociálním odborem. Matka dítěte zatím není podezřelá z žádného trestného činu ani přestupku. Situaci v rodině zjistí a vyhodnotí sociální pracovníci a budou nás o tamních poměrech informovat," sdělila krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Pohotovost pro podobné případy, kdy je nutné ihned zajistit péči o dítě, kterou z různých důvodů nemohou zajistit jeho rodiče nebo zákonní zástupci, drží pracovníci sociálního odboru olomouckého magistrátu čtyřiadvacet hodin denně.

O umístění rozhoduje rodič nebo soud

V akutních situacích hledají vhodné osoby nejdříve v okruhu jeho příbuzných.

„Pokud není nalezena žádná vhodná osoba v širší rodině, jsme nuceni dítě umístit na nezbytně nutnou dobu do zařízení pro děti, které vyžadují okamžitou pomoc. V Olomouci se jedná například o středisko sociální prevence nebo o fond ohrožených dětí. Obvykle se tak děje na naši žádost, ale se souhlasem rodiče," popsal obvyklý postup vedoucí odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu Michal Majer.

Pokud však rodiče souhlas k umístění dítěte nedají, musejí sociální pracovníci podat návrh na vydání předběžného opatření k okresnímu soudu a teprve pak může „sociálka" dítě do konkrétního zařízení umístit.

„S rodinou dlouhodobě pracujeme. Dítě se do ní vrátí až poté, co rodiče prokáží, že jsou schopni péči o něj řádně zajistit. Rodina nadále zůstává pod našim dohledem. V ojedinělých případech je však nutné situaci vyřešit umístěním dítěte do náhradní rodinné péče," poznamenal Michal Majer.

Ročně dvacet případů

Odejmutí dítěte rodičům je podle něj až krajní řešení, sociální pracovníci se vždy snaží situaci zvládnout tak, aby byla pro dítě co nejméně traumatizující.

V poslední době řešili sociální pracovníci v rámci pohotovosti společně s olomouckými strážníky a policisty tři akutní případy, kdy rodič kvůli opilosti nebyl schopný postarat se o dítě.

„Všem dětem jsme našli vhodné osoby přímo v jejich rodině, obvykle babičky nebo tety, ty se pak o ně po nutnou dobu postaraly," dodal vedoucí odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu.

Ročně počet takových případů obvykle nepřesáhne dvacítku. Téměř všem dětem se během několika hodin podaří najít člena rodiny, který si je dočasně převezme do péče.