VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Barman: Při práci s dusíkem musíte vědět jak na to

Olomouc - [VIDEO] Zapálené panáky už v barech neletí, místo flambování je teď v módě mražení. Návštěvníky olomouckého baru Delano o tom v sobotu večer přesvědčil bývalý mistr světa mezi barmany Roman Uhlíř z Velkého Meziříčí.

22.6.2008
SDÍLEJ:

Návštěvníci dostanou speciální rukavice a drží mísu. Barman pomocí tekutého dusíku vyrábí žádanou lahůdku.Foto: Petr Nechytil

Sedmatřicetiletý mistr v míchání koktejlů předvedl svoji show v Olomouci poprvé po sedmi letech.

Nabízel například koktejl Cuba libre, ale v podobě želatiny. O chvíli později už vyráběl mražené pusinky z kokosového mléka, nebo zmrzlinu z melounového Bol­su.

„Říkám tomu pečení drinků, ale obráceným způsobem. To znamená ne plus sto stupňů ale minus sto stupňů. Nápoj se šokem zamrazí na velmi nízkou teplotu a na povrchu se pak vytvoří kůrka jako na pusinkách, uvnitř ale zůstává tekutý,“ vysvětlil svůj postup Uhlíř.

Pro návštěvníka v praxi to znamená, že dostane speciální rukavice a drží mísu, ve které barman pomocí tekutého dusíku vyrábí žádanou lahůdku. Teplota této látky je minus 175 stupňů Celsia. „To znamená, že barman musí přesně vědět jak takovou věc udělat, aby hosta dusíkem nepopálil. Pro opravdové labužníky mám pak připravený mražený koňak s kachní paštikou a modrým sýrem,“ doplnil s úsměvem.

V baru je podle něj nejdůležitější vytvořit domácí prostředí a uvolnit své zákazníky, jako by byli doma v obýváku. Zároveň jim však nabídnout exkluzivní věci, které si sami doma jen tak nenamíchají. Své znalosti pak nabíral jak doma, tak i v cizině.

Po absolvování hotelové školy ve Velkém Meziříčí a putování po barech v Praze a Českých Budějovicích nakonec úspěšně dokončil také barmanskou školu v Londýně. V tomtéž městě navíc v roce 1997 vyhrál mistrovství světa v soutěži míchání koktejlů z vlastních receptur.

„To už je dávno pryč, teď je pro mě důležitější setkávání se skvělými barmany, se kterými si předáváme zkušenosti a novinky,“ řekl s tím, že na rozdíl od ciziny je teď v Česku móda dát si Mojito nebo třeba Cuba Libre.

„Teď je vlna kyselých drinků, možná proto, že jsme také pivní národ a přes léto máme hořkého dost. Zájem je o všecko v čem jsou limetky, ostružiny nebo třeba maliny,“ vysvětlil.

Autor: Jiří Mareček

22.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Roman Vlach (uprostřed). Ilustrační foto.

Dvaadvacet zápasů nic, pak dva góly Kometě. Už bylo na čase, smál se hrdina

Sigma - Sparta 1:0, květen 1998. Marek Heinz (vlevo) v souboji s Petrem Papouškem ze Sparty
8

Kdy Sigma doma porazila Spartu? Hrála ještě v pruhovaném a rozhodl Heinz

Pirát z Olomouce je ve vedení Sněmovny. Nesmím přibrat, usmívá se Vojtěch Pikal

ROZHOVOR / Místopředseda Pirátské strany Vojtěch Pikal z Olomouce byl také zvolen místopředsedou Poslanecké sněmovny.

Audi odstřelilo volkswagen v protisměru, tři zranění

Tři lidé se zranili při nehodě, která se stala ve čtvrtek 23. listopadu v osadě Bergov u Javorníku. 

V Jeseníku chystají celoroční sáňkařskou dráhu, unikátní ve střední Evropě

Sáňkaři z Jeseníku se přiblížili svému cíli vybudovat přírodní sáňkařskou dráhu. Ta nad městem v druhé polovině minulého století stávala a na závody se do Jeseníku sjížděly sáňkařské špičky z Česka i okolních států.

Překvapilo mě, že řidiči jeli dál, vzpomínal oceněný hasič

Medaili Za záchranu lidského života dnes převzal z rukou hejtmana Ladislava Oklešťka třiatřicetiletý Roman Grosič z Jeseníku. V červnu letošního roku neváhal poskytnout první pomoc cyklistce, která se těžce zranila při pádu na silnici v Jeseníku. Ocenění ho potěšilo a jak uvedl, udělal v tu chvíli něco, co považoval za povinnost.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT