Mezi třemi obviněnými, kteří měli vydělávat na následné výrobě přípravků tradiční čínské medicíny, je chovatel Ludvík Berousek.

Podle Jiřího Berouska staršího z Národního Cirkusu Originál Berousek jde o barbarský čin, který nyní lidé spojují se slavným rodem a vyhlášeným cirkusem. Ostře to odmítl.

XX. ročník Hanáckého okruhu
FOTO, VIDEO: Automobiloví stařečci se předvedli v plném lesku

Lidé nám teď nadávají

„Pro nás to byl šok, ale co následovalo, to jsme nečekali. Lidé nám posílají sprosté e-maily, telefonují nám a nadávají. Nezajímá je, že s Ludvíkem Berouskem naše rodina nemá nic společného,“ popisoval jednasedmdesátiletý Jiří Berousek starší, jehož známé číslo s medvědy strhávalo davy po celém světě.

Od vzdáleného příbuzného dal ruce pryč a ostře odsoudil, co se dělo se zvířaty v obci Bašť, v Karlštejně, Žatci a na Doksku, kde má rodina Berouskových pobočku zooparku.

„Je to neomluvitelný, barbarský čin. Něco hrozného,“ hodnotil počínání s chráněnými druhy zvířat.

Ludvík Berousek podle obhájce odmítl, že by se dopouštěl něčeho protiprávního a podali stížnost proti zahájení trestního stíhání.

Dračí lodě od sobotního rána čeří vodu řeky Moravy u Dětského centra Ostrůvek na Nových Sadech v Olomouci.
FOTO, VIDEO: Dračí lodě brázdily řeku Moravu v Olomouci. Podívejte se

Ludvík Berousek? Obchodník se zvířaty

Podle Jiřího Berouska neměl Ludvík Berousek nikdy cirkus a za minulého režimu jezdil s pojízdným zvěřincem a následně si udělal zoo.

„Jeho dědeček byl mého tatínka bratranec. Ten pán nemá nic společného s cirkusem a nikdy neměl. Je to obchodník se zvířaty. Nevídáme se,“ přiblížil.

Národního Cirkusu Originál Berousek nevlastní tygry a nikdy s nimi nevystupoval.

„Lidé nám nadávají, že máme bílé tygry a co jsme zač. Všechno naházeli do jednoho pytle a nás to poškozuje,“ kroutil hlavou Berousek.

Motorkáři na silnici v okolí Červenohorského sedla
VIDEO: Ze silnice na sedle mají motorkáři závodní dráhu

Zvířata jsou pro nás členové rodiny

„Pro nás jsou zvířata členy rodiny. Teď rodila velbloudice a byli jsme s ní, ať je všechno v pořádku. Když se stane a je zvíře nemocné, je to pro nás horší, než kdyby bylo nemocné dítě. To si řekne, co ho bolí. Jsme pak u maroda-zvířete ve dne v noci,“ zasvěcoval do soužití se zvířaty.

Národní Cirkus Originál Berousek chová více než 100 cizokrajných zvířat. Jsou mezi nimi sloni, velbloudi, zebry, papoušci či poníci. Po celém světě se cirkus nejvíce proslavil svými medvědy.

„Momentálně odpočíváme a nevystupujeme. Ale nejsme nikde na dovolené, ale stále se svými zvířaty. Říct někomu, ať nám je pohlídá, že chceme jet k moři? To neexistuje. My nechodíme do práce, my žijeme cirkusem a s naší zvířecí rodinou. Celý život, pořád,“ usmál se Jiří Berousek, který se na jaře opět chystá do rodné Olomouce.

Přípravy na focení kalendáře, který spojuje superhrdiny a krásy Olomouce.
Nový kalendář ukazuje superhrdiny i krásy Olomouce. Podívejte se, jak jej fotili