S páteční půlnoci skončila odvolací lhůta a podle ministerstva zdravotnictví nepodali ostatní zájemci námitku. Ministerstvo v pátek zveřejnilo nabídkové ceny.

Hodnotící komise ministerstva v reakci na končící smlouvy současných provozovatelů LZS vybrala 7. ledna na základě veřejné zakázky na osmi stanovištích do konce roku 2028 nové provozovatele.

Jak ministerstvo informovalo, vítězné nabídky jsou celkově oproti očekávání o více než miliardu nižší.

Premiér Andrej Babiš na návštěvě Fakultní nemocnici Olomouc - 8. ledna 2019
Novostavba v nemocnici za tři miliardy má podporu, ujistil Babiš v Olomouci

S páteční půlnocí skončila patnáctidenní odvolací lhůta a podle ministerstva nikdo z uchazečů nepodal námitku. Ministerstvo nyní zahájí kroky k podpisu smluv s novými provozovateli.

Společnost ATE bude od 1. ledna 2021 operovat na území Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

V Jihomoravském, Libereckém, Královéhradeckém, Jihočeském, Ústeckém kraji a kraji Vysočina bude záchranu ze vzduchu zajišťovat společnost DSA.

Stanoviště pro Plzeňský kraj bude nadále obsluhovat Armáda ČR, Prahu a Střední Čechy pak Policie ČR.

Vrtulník Eurocopter EC135T2 na stanovišti letecké záchranné služby Olomouckého kraje v Olomouci
Záchrance v Olomouci vyměnili kritizované vrtulníky. S tímto teď létá

Rozhodla cena

Hodnotícím kritériem byla výše nabídkových cen. Předpokládaná hodnota zakázky byla podle ministerstva stanovena na základě znaleckého posudku, který provedlo České vysoké učení technické v Praze, na 3,8 miliardy korun bez DPH.

Konkrétně pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj, kde činila předpokládaná hodnota zakázky 929 milionů korun, nabídla ATE 669 milionů, DSA 688 820 000 korun a třetí zájemce Helikopter Air Transport Gesellschaft 703 213 104 korun.

Zakázka byla rozdělena na čtyři části pro dvojici krajů tak, aby jeden provozovatel zajistil vždy jednu základnu s nepřetržitým provozem a jednu základnu s denním provozem.

Složení dvojic respektuje geografické hledisko základen, které spolu přímo sousedí, což má být podle ministerstva z provozně-technického hlediska benefitem umožňujícím snížení celkové ceny, stejně jako možnost zajištění zálohování obou základen pouze jedním vrtulníkem.

„Veřejnou zakázku jsme od začátku připravovali maximálně transparentně a ve spolupráci s těmi největšími odborníky v republice. Naším cílem je maximálně zefektivnit a zkvalitnit tuto službu tak, aby se stala ještě více dostupnou,“ sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Nový systém přináší podle ministerstva sjednocení a standardizaci systému a fungování jednotlivých stanovišť bez ohledu na to, který provozovatel na nich vrtulník provozuje.

Ilustrační foto
Dva lidé se na Olomoucku nakazili tularémií