S podobou ASO parku nebyli mnozí Olomoučané v posledních letech spokojeni, město se opakovaně zabývalo jejich stížnostmi.

Workoutové hřiště v Čechových sadech v Olomouci
Shyby, pak břicho! Takto se teď cvičí v Olomouci. Hřiště nahradila posilovny

„Od komise městské částí i lidí, kteří v blízkosti bydlí, jsme měli nespočet podnětů na nevyhovující stav parku. To, že se tady lidé necítí dobře, nám potvrdily i výsledky ankety z pocitových map. První krok, který předznamenává zásadní úpravy parku, proto děláme hned na jaře,“ vysvětlil primátor Miroslav Žbánek.

Na místě se teď kácejí poškozené stromy a odstraňují náletové dřeviny. Práce probíhají v nezbytně nutném rozsahu v části původního parku, která se nacházela za oplocením tenisových kurtů.

Stavba Kauflandu na Tabulovém vrchu v Olomouci, 19. března 2021
Kauflandu na Tabuláku už skládají obří skelet. Takto teď vypadá

Bude studie a debaty

„Následovat bude odborné ošetření poškozených dřevin i oprava původní pergoly. A místo u bývalé měšťanské střelnice už teď na jaře zkrášlí louka jarních cibulovin, které jsme tam na podzim vysadili,“ informoval náměstek primátora Otakar Bačák.

Zchátralé oplocení bude zbouráno, zmizet by měla také stavba nájemce městského pozemku, která je v havarijním stavu.

Železniční přejezd v Litovelské ulici v Olomouc, březen 2021
Přejezd v Litovelské dostane závory. Kde ještě na Olomoucku? Tady je přehled

O nové podobě parku proto město jedná s TJ Milo Olomouc. „Vstoupili jsme do jednání o případné směně pozemku,“ řekl náměstek pro majetkoprávní záležitosti Matouš Pelikán.

Město už zadává odbornou studii, z ní by měla být jasná konečná podoba parku a jeho další využití.

„Aktuálně probíhá výběr zpracovatele studie a pak se do příprav samozřejmě zapojí i obyvatelé, protože plánujeme veřejná projednávání. Pokud vše půjde dobře, vrátí se do parku některé z historických prvků, které zde architekti v minulosti navrhli,“ předpokládá primátor.

Přemek Forejt - Entrée. Záběr z dokumentu Za zavřenými dveřmi
Olomoucké gastro v dokumentu. Zpověď ze zavřených barů a restaurací má úspěch

Plány byly velké, i s hotelem

Obnovu chátrajícího ASO parku město plánovalo v minulosti opakovaně, k větším změnám ale zatím nedošlo. Vzrostlé stromy tam byly odborně ošetřeny například na jaře 2012, kdy došlo také k odstranění náletových dřevin a o pár měsíců později tam vzniklo dětské hřiště.

Vizualizace novostavby divadla v olomouckém Asoparku v sousedství Androva stadionu
V Asoparku má vyrůst moderní budova Divadla Tramtarie. VIZUALIZACE

Plány s parkem byly velké, zvažovala se tam nejen nová místa a vybavení pro odpočinek a rekreaci Olomoučanů, ale i moderní stavby financované soukromými investory. Například restaurace nebo divadlo na půdorysu někdejší střelnice. Ještě dříve se uvažovalo také o hotelu.

Park leží v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Lidé místo navštěvují už od 17. století. Bývalá měšťanská střelnice z roku 1838 v srpnu 1998 vyhořela, zachoval se pouze základ v rozsahu původního půdorysu.

Zatím park slouží spíš jen pejskařům.
ASO park za Androvým stadionem čeká na své vzkříšení

Historie parku

Ještě před tím, než v lokalitě vznikl park, zde fungovala střelnice. V místě je doložená už v roce 1700. V té době bylo místo těsně za hradbami oblíbeným výletním cílem Olomoučanů. Obyvatelé města zde trávili svůj volný čas a konaly se tu rovněž různé lidové slavnosti a veselice.

Historická pohlednice AsoparkuHistorická pohlednice dnešního AsoparkuZdroj: Zdroj: MmOl

V první polovině 19. století prostor změnily parkové úpravy. Tehdy také stoupl zájem o střelectví. Spolky poskytovaly zábavu i možnost společenského vyžití majetnějších vrstev obyvatelstva.

V Olomouci proto byla v roce 1838 slavnostně otevřena novostavba měšťanské střelnice. Tato unikátní klasicistní budova obdélníkového půdorysu s ústředním kruhovým sálem vyrostla v parku těsně pod pevnostními hradbami. Navrhl ji architekt olomouckých arcibiskupů Anton Arche. V parku se nacházel hostinec s tanečním sálem.

Těsně před druhou světovou válkou celou oblast koupila firma Ander a syn (ASO) s myšlenkou změnit areál tak, aby měl spíše společensko-sportovní charakter.

Společnost zdemolovala hostinec, avšak k uskutečnění dalších záměrů vzhledem k politickému vývoji již nedošlo. Objekt rotundy, jak byla také střelnice nazývána, pustnul a v srpnu 1998 vyhořel. I okolí parku se po roce 2000 změnilo. Postavila se severní a posléze i jižní tribuna Androva stadionu.

Díky měšťanské střelnici se dochovala sbírka střeleckých terčů s více než dvěmi sty kusy, která náleží k nejpočetnějším svého druhu na území České republiky.

Zdroj: MmOl