Město chce vyřešit neutěšený stav dvouhektarové plochy, která patří do zeleného prstence lemujícího městské jádro a leží v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Studie zahrnuje obnovu celého parku včetně přilehlých ploch. Má zlepšit stav zeleně, vzhled i průchodnost parkem.

„Směnou pozemků se nám podařilo docílit toho, aby park byl kompaktní. Chceme, aby byl živý. Olomoučané v něm najdou například herní prvky pro děti, které budou rozmístěny na tři místa,“ přiblížil náměstek primátora Otakar Bačák, který má městskou zeleň v kompetenci.

Britský architekt Robert Bishop je autorem obchodního centra Šantovka v Olomouci, podílí se na projektu jeho dostavby i designu chystané výškové budovy Šantovka Tower
Architekt Bishop o podobě druhé Šantovky i věži: Zaslouží si dominantu

Připomínka bývalé střelnice

V „novém“ ASO parku, kde se nacházela městská střelnice z roku 1838, se podle náměstka objeví i některé historizující prvky. Jedná se o jeden z prvních parků, které vznikly po zániku olomoucké pevnosti.

„Místo, kde se nacházela samotná střelnice, je o variantách, z nichž jedna zajímavým způsobem evokuje původní stavbu. Jednalo by se o jakousi prutovou konstrukci, která se nechá popínat zelení,“ nastínil náměstek Bačák.

Park bude protkán sítí cest pro pěší, ale měl by vzniknout i okruh pro bruslaře. Počítá se s vodním prvkem. Po vyčištění projde revitalizací i stávající zeleň, které dominují monumentální platany.

Rozpadající se tribuna u sokolovny u olomoucké tržnice mizí. Vlastník plánuje zásadní proměnu území, 26. května 2022
U sokolovny bourají starou tribunu. Developer Morávek tam chystá proměnu

Začátek úprav? Snad za dva roky

Město by v příštím roce chtělo mít hotový projekt velké proměny ASO parku a v roce 2024 by podle náměstka Bačáka mohla začít samotná realizace úprav. Pokud se prostřednictvím ITI Olomoucké aglomerace podaří získat dotaci. Úpravy si podle náměstka vyžádají , kolem 10 milionů korun

Obnovu nevzhledného ASO parku město v minulosti plánovalo už několikrát. Zvažovaly se tam i moderní stavby financované soukromými investory.

Na půdorysu někdejší střelnice mělo vyrůst například divadlo.