Ve středu floristé do Arionovy kašny nainstalovali stabilní konstrukci vyplněnou pletivem a od čtvrtečního rána ji pak po dobu několika hodin zdobili řezanými květinami.

Květinová stezka v Olomouci, 27. července 2022
FOTO: Novinka turistické sezony v Olomouci? Projděte si květinovou stezku

„Inspirovali jsme se letními slavnostmi v barokních zahradách. Zahradníci tehdy běžně dekorovali kašny řezanými květinami, které v tu dobu kvetly v zámeckých zahradách. V Arionově kašně jsme vytvořili květinový věnec, ten kopíruje elipsu kašny a na dekoraci jsme použili květy typické pro polovinu léta. Jedná se vlastně o novodobou barokní slavnost, sochy nám do tohoto konceptu krásně zapadají,“ popsala floristka Klára Franc Vavříková.

Společně se členy svého týmu do aranžmá využila stovky hortenzií, zvonků, krásnooček, řebříčků, ostrožek a lilií.

„Také kopretinu řimbabu, nevěstin závoj a zářivku velkokvětou, tedy klasické zahradní letní rostliny. Přidali jsme také chryzantémy, které jsou dnes už celoroční záležitostí. Aranžmá musí v této podobě vydržet týden. Domluvili jsme se se správci kašny na dezinfekci vody, aby květiny zůstaly co nejdéle krásné a svěží. Díky stabilní konstrukci by tato dekorace měla vydržet také různé rozmary počasí jako je déšť nebo vítr,“ poznamenala floristka.

Kostel svatého Michala v Olomouci - do barokního chrámu se vracejí zrestaurované lavice, 25. červenec 2022
Do chrámu sv. Michala se vracejí historické lavice, obnovili je po 310 letech

V minulosti podle ní bývalo dekorování kašen běžnou záležitostí, v současnosti je to ale v českých a moravských městech ojedinělé.

„Olomouc je v tomto směru naprosto mimořádná a výjimečná, u nás rozhodně není zvykem zdobit kašny přímo na náměstích. Občas se to sice dělá, ale jen v zámeckých areálech. Je to výborný nápad, jak město ještě více zatraktivnit pro obyvatele i turisty a zároveň samozřejmě také inspirace pro ostatní a výzva hodná následování,“ dodala Klára Franc Vavříková.