Jak v pátek informovalo arcibiskupství, zdravotní stav arcibiskupa se stále zlepšuje a v rámci rehabilitace již může vstávat z lůžka.

Bohoslužby bude v olomoucké katedrále sv. Václava celebrovat biskup Antonín Basler. Již na čtvrtou neděli adventní v 10 hodin bude sloužit mši svatou s předáváním Betlémského světla.

Betlémské světlo dorazilo na olomoucké hlavní nádraží, 19. prosince 2020
Betlémské světlo už plápolá v Olomouci. Kdy a kde se bude rozdávat?

O hodinu dříve pak v kapli sv. Jana Sarkandra zakončí celoroční oslavy jubilea tohoto světce. Bohoslužby, které bude v katedrále celebrovat biskup Antonín Basler, mohou věřící sledovat také v přímém přenosu on-line.

Vánoční bohoslužby v olomoucké arcidiecézi - AKTUÁLNĚ

Omezená kapacita kostelů

S ohledem na platná vládní nařízení je kapacita kostelů i možnost konání bohoslužeb značně omezena. S přechodem do čtvrtého stupně protiepidemických opatření se snížil povolený počet účastníků na 20 procent kapacity kostela.

Vláda udělila výjimku pro účast na půlnoční mši na Štědrý den.

V Olomouci se ve 24:00 uskuteční na Svatém Kopečku a u dominikánů ve Slovenské ulici.

Arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner
Arcibiskup Graubner: Lidé bez víry jsou často blíž Bohu, než si myslí

V České republice platí v rámci aktuálních opatření proti šíření nákazy zákaz nočního vycházení.

Vzhledem k situaci by si lidé raději měli předem ověřit čas bohoslužby během svátků i podmínky pro její návštěvu přímo u duchovní správy kostela.

Například k olomouckým dominikánům i do katedrály je potřeba se předem přihlásit na bohoslužby, a to prostřednictvím webu katedrály a kláštera dominikánů.

„Jako náhrada za účast na bohoslužbě může sloužit také soukromá návštěva kostela s modlitbou u vystavených jesliček,“ doporučilo vzhledem k epidemii koronaviru arcibiskupství na svých internetových stránkách.