Podle olomouckých vědců má disulfiram, levný lék prodávaný pod názvem Antabus, mimořádné protinádorové účinky.

Na výzkumu pracuje mezinárodní tým vědců z pěti zemích světa.

Objev ve středu publikovali v jednom z nejprestižnějších vědeckých časopisů Nature.

Práce vychází z epidemiologické studie provedené na dánských pacientech - alkoholicích, u nichž bylo zjištěno maligní onemocnění.

„Ukázalo se, že pacienti, kteří i po nádorové diagnóze nadále užívali disulfiram, měli výrazně menší riziko úmrtí než pacienti, kteří s užíváním přestali. Tato data, poukazující na možný protinádorový efekt disulfiramu, motivovala další molekulárně biologický výzkum zaměřený na působení léčiva na nádorové buňky,“ informoval profesor Jiří Bártek, který vede vědecký tým.

Otevření nového nákupní centra v areálu bývalých Želatovských kasáren v Přerově
Nové nákupní centrum otevřelo, dav tam čekal ještě za tmy

Škodí nádorovým buňkám

Do výzkumu, který kombinoval laboratorní, preklinický a epidemiologický přístup, se zapojili kromě výzkumníků z ÚMTM i experti z Dánska, Švédska, Švýcarska, USA a Kanady.

Zjistili, že disulfiram je v lidském těle za přispění mědi metabolizován na jinou látku, která se akumuluje v nádorových buňkách a v nich se váže na NPL4 protein.

„Tím způsobuje jeho imobilizaci a ztrátu funkčnosti,“ vysvětloval profesor.

Mlhavé počasí příliš nepřálo novoročnímu ohňostroji 2017 v Olomouci.
Změna: novoroční ohňostroj v parku nebude

Funkční bílkovina NPL4 je nezbytnou součástí důležité molekulární dráhy, která pomáhá buňkám vyrovnávat se stresem způsobovaným akumulací poškozených proteinů.

„Právě nádorové buňky jsou běžně vystavené obrovské nadprodukci defektních proteinů. Plně funkční p97/NPL4 dráha je tak značně důležitá pro jejich další přežití a je považována za atraktivní cíl budoucí léčby,“ objasňoval.

S nově nabytou znalostí molekulárního cíle bude pode výzkumníků zřejmě možná personalizace čili přizpůsobení léčby disulfiramem a jeho podání nemocným s nejvyšší pravděpodobností účinku.

K provedení studie u pacientů závislých na alkoholu pomohl také odborný tým Andrey Miklovičové z Psychiatrické léčebny v moravském Šternberku.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner na otevření prodejny Arcibiskupského zámeckého vína v Olomouci
V Olomouci otevřela arcibiskupská vinotéka

Nová uplatnění pro stará léčiva

Vědci nadále pokračují ve svém převratném bádání, které postupně začínají testovat v praxi, a to ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Olomouc.

Účinky Antabusu v kombinaci s mědí nyní ověřují v klinické studii, která je otevřena pro pacientky s metastatickým karcinomem prsu (více zde).

Objev týmu pod vedením olomouckých vědců ukazuje také na potenciál využití již existujících a schválených léků na nová onemocnění.

Mohou být slibnou alternativou vývoje nových protinádorových léčiv, který je extrémně finančně a časově náročný.

„Hledání nových uplatnění pro stará léčiva je zvláště atraktivní pro akademický translační výzkum s ohledem na podstatně menší náklady na jejich uvedení do fáze klinického hodnocení. Probíhá na mnoha špičkových akademických pracovištích, ale i v některých farmaceutických firmách,“ informoval Bártek.

(Zleva) Prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík, místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička či bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš by se měli zúčastnit summitu THE 2018 v Olomouci
Reklama pro Olomouc. Na globální summit dorazí vědci, rektoři i prezidenti
Ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radek Zbořil přirovnává otištění studie v časopise Nature Communications k vítězství herců při předávání cen Oscar.
Vědce to do Olomouce táhne, můžeme si vybírat špičky, říká Radek Zbořil