Společnost Českomoravský štěrk pronajala městu za symbolickou korunu další část vodní plochy a přilehlých pláží a díky mírné zimě mohla v předstihu zahájit plánovanou úpravu břehů.

Investice zahrnuje rozšíření pláže a vybudování komfortních vstupů do vody v podobě pozvolných svahů a přístupových lávek.

Na místě nyní probíhají zemní práce a zpevňování břehů.

„Annínské jezero disponovalo až dosud pouze sto padesát metrů dlouhou pláží, sto metrovým přístupem do vody mimo pláž a plochou ke koupání o rozloze osmi hektarů. Už letos v létě se pláž rozšíří na trojnásobek a přístup do vody na čtyřnásobek. Celková plocha ke koupání tak dosáhne přes 24 hektarů,“ uvedl Marek Tláskal, mluvčí společnosti Českomoravský štěrk.

Vznikající biocentrum v Senici na Hané. Probíhá napouštění nádrže a chystá se výsadba zeleně, 27. 2. 2022
Nový areál klidu na Olomoucku: biocentrum už plní voda, takto teď vypadá

Pohodlný přístup do vody

Společnost na pláži vybuduje po každých padesáti metrech střídavě lávky se schodištěm a zábradlím a pozvolné svahy zapřené lomovým kamenem, které budou přesypané hlínou a zatravněné.

Těžaři budou v areálu také zajišťovat odvoz odpadků, sečení trávy a servis toalet.

„Většímu rekreačnímu využití Annínského jezera až dosud bránily vysoké břehy bez přístupových prvků. Naše investice vytvoří základní předpoklad pro to, aby se z jezera mohla stát vyhledávaná koupací destinace. Moc bychom si přáli, aby tímto krokem rozvoj lokality neskončil, a postupně zde vyrostla jakási ‚tovačovská riviéra‘, na niž budou moci být místní občané náležitě pyšní,“ dodal Tomáš Bína, ředitel pro báňský inženýring a životní prostředí ze společnosti Českomoravský štěrk.

Ilustrační foto
"Termály" pod Kosířem. Chystaná koupaliště má zaplnit ohřívaná voda

Z místního štěrkopísku se stavělo i pražské metro

První pískovna vznikla v Tovačově na Přerovsku už v roce 1951. V prostoru, kde je dnes soustava průzračných Tovačovských jezer, se původně nacházela pole. Zajímavostí je, že štěrkopísek, vytěžený v této oblasti, byl využit mimo jiné při výstavbě pražského metra.

Lokalita získala díky těžbě rozsáhlé vodní plochy k rekreaci, rybolovu, ale i čerpání pitné vody. Citlivý přístup k těžbě a následné rekultivaci vytvořil příznivé podmínky také pro řadu rostlin a živočichů. Dnes žije v okolí jezer asi 70 druhů ptáků a v jezerech samotných je více než 30 druhů ryb.