Radnice proto zvažuje, že si vezme příští sezonu pod svá křídla, a pokud se Zahrada skutečně nevrátí, zkusí přírodnímu koncertnímu sálu vdechnout život sama.

„Neozval se zatím nikdo. Sami jsme zkoušeli s folkaři něco dohodnout, aby kontinuita byla zachována, ale bohužel se to nepodařilo,“ popisovala starostka Náměště na Hané Marka Husičková.

„Taky je už bohužel pozdě, kapely mají nasmlouvané termíny. Byly bychom však rádi, pokud by se ozvala nějaká agentura a chtěla něco uspořádat,“ doplnila.

Městys na svých internetových stránkách inzeruje nabídku pronájmu areálu amfiteátru a prostranství U Kapličky. Zájemci se ale nehrnou.

30 tisíc za den je hodně

Podmínky? Podle zveřejněného ceníku schváleného před dvěma roky přijde den na 30 tisíc korun.

„Ceník je aktuální. Pokud někdo přijde s dobrým nápadem, rada to posoudí a je rozhodně přístupná domluvě o ceně. Tak to bylo vždycky. Nač nám je areál, když bude nevyužitý,“ reagovala starostka.

Podle manažerů z olomouckého kina Metropol, které letos poskytne zázemí několika hudebním produkcím, může agentury odradit zveřejněný ceník.

„Třicet tisíc je opravdu hodně. My požadujeme na den do patnácti tisíc korun, spíše o tisíc, dva méně, a i to se zdálo například agentuře zastupující Lucii Bílou hodně. I naše cena je o domluvě a záleží na konkrétní akci, která by se měla v sále uskutečnit,“ uvedla Zuzana Kelnarová.

Akcí se chce chopit sama radnice

Pokud se letos skutečně nenajde nikdo, kromě pořadatele Hanáckých slavnosti na konci srpna, kdo by oživil opravený náměšťský areál, v příštím roce se toho chopí radnice. Ve spolupráci s profesionály na pořádání kulturních projektů.

„Pokud Zahrada nebude s konečnou platností, budeme muset situaci řešit. Není to smyslem samosprávy, museli bychom spolupracovat s odborníky v oboru, už takové řešení padlo i v radě. Amfiteátr nemůžeme nechat ladem,“ uzavřela Marta Husičková s tím, že jen v posledních letech městys investoval do areálu zhruba dva miliony korun.

Multižánrový hudební festival Zahrada, jehož čtrnáct ročníků se konalo v amfiteátru v Náměšti na Hané, se letos neuskuteční. V Náměšti ani v Přerově, jak o tom organizátoři zauvažovali.

Pořadatele k rozhodnutí přimělo několik důvodů: finanční potíže, personální komplikace a zdravotní důvody. Problémy popisovali pořadatelé už před loňským ročníkem, kdy se potýkali s finančními problémy a kritizovali konkurenční podnikavce, kteří si otevírali stánky v blízkosti areálu, odváděli hosty a ztenčovali tržby.

VÍCE: Festival Zahrada letos vůbec nebude. Nikde