Z Bohumína vyjede konvoj dopoledne.

„Kdy je možné očekávat průjezd Olomouckem, zpřesníme v sobotu kolem 
10. hodiny," informoval Jan Šulc z Generálního štábu Armády České republiky.

Kolony mají stanovenu maximální rychlost na osmdesát kilometrů za hodinu. „Ale spíše to bude padesát až šedesát," podotkl.

V konvoji pojede 37 vozidel a přibližně 170 vojáků, kteří budou nocovat ve Vyškově.

„V maximální možné míře bude využívat dálniční komunikace. Konvoj bude rozdělen na tři skupiny. Mezi nimi bude odstup půl hodiny. Každá bude čítat zhruba dvanáct vozidel," popisoval organizaci sledovaného průjezdu Jan Šulc.

„Provoz na silnicích by neměl průjezd konvoje nijak zásadně ovlivnit. Pokud na dálničních tazích bude běžná nedělní situace, neměli by se motoristé obávat nějakých komplikací," uvedl Jan Šulc z generálního štábu.

Průjezd amerického konvoje Olomouckým krajem

Konvoj je možné předjíždět

Vzhledem k tomu, že se kolona vojenských vozidel bude pohybovat pomaleji, než jaká je nejnižší stanovená rychlost na dálnici, ostatní vozidla je budou moci předjíždět dle platných pravidel.

Americké vojáky bude doprovázet vojenská policie. Ta bude uzavírat komunikace pouze při průjezdech křižovatkami.

Například mosty nad silnicemi dálničního typu budou při průjezdu konvoje otevřené.

Večerní prohlídka ve Vyškově

Při dodržení pravidel silničního provozu mohou vojenští nadšenci z těchto míst fotografovat a natáčet obrněnce Strykery a americké armádní legendy Humvee.

„Víme o tom, že zájem je velký, proto bychom doporučili lidem z Olomouckého kraje, aby využili možnosti ve Vyškově, kdy zhruba od 17. do 19. hodiny bude možnost konvoj si prohlédnout," doporučil Jan Šulc.

„Kdo bude chtít sledovat konvoj na cestě, měl by dbát opatrnosti a bezpečnosti. Jde 
o těžká vozidla, řidiči z nich mají omezený výhled, aby nedošlo k nějaké nehodě," varoval mluvčí generálního štábu.

Tipy Deníku, kde bude možné sledovat americký konvoj

R 35, most u Velkého Újezdu, 289 km

R 35, 289 km, most u Velkého Újezdu. Tipy Deníku, kde je možné fotografovat a točit průjezd 3. konvoje na trase Bohumím – Vyškov.

R 35, most u Kocourovce, 283 km

R 35, 283 km, most u Kocourovce. Tipy Deníku, kde je možné fotografovat a točit průjezd 3. konvoje na trase Bohumím – Vyškov.

R 35, parkoviště u Olympie, 275 km

R 35, 275 km, parkoviště u Olympie. Tipy Deníku, kde je možné fotografovat a točit průjezd 3. konvoje na trase Bohumím – Vyškov.

R 35, u čerpací stanice OMV, 269 km

R 35, 269 km u čerpací stanice OMV. Tipy Deníku, kde je možné fotografovat a točit průjezd 3. konvoje na trase Bohumím – Vyškov.

V pondělí do Ruzyně

Vojenská policie bude ve spojení se státní policií. Ta bude dohlížet zvláště nad veřejným pořádkem nebo bude zasahovat v případě zásadních dopravních komplikací. A policejní prezidium taktéž nabádá veřejnost ke zvýšené opatrnosti.

„V žádném případě není možné vstupovat do vozovky, nebo dokonce na dálnicích zastavovat v jiných než k tomu určených místech, jako jsou označená parkoviště," zdůraznil mluvčí Policejního prezidia ČR Jozef Bocán.

Po noci strávené v areálu vojenské akademie ve Vyškově se v pondělí vydá 3. konvoj po D1 do kasáren v Praze-
-Ruzyni, kde se střetnou všechny jeho části.

Hlavní město kompletní kolona opustí opět ve středu 1. dubna. Po ose Praha – Plzeň – Rozvadov bude pokračovat do Německa.