O tom, že určité nestandardní vztahy mezi nimi nejspíš existují, svědčí akce Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) s krycím jménem Vidkun, kterou podnikli jeho vyšetřovatelé v polovině října.

Kdo je Jiří Středa
- narodil se v Aši na Chebsku, letos má 59 let
- od patnácti let žil v Olomouci
- v roce 1978 podepsal Chartu 77 a několikrát jej vyslýchala StB
- nakonec se rozhodl v roce 1982 po vzoru otce emigrovat do Francie. Odtud se vydal do Kanady, kde pracoval jako správce škol a řídil školní autobus
- do Olomouce definitivně přesídlil v roce 2004
- od roku 1997 pracoval pro Charitu a účastnil se misí v Kosovu, na Ukrajině nebo v Čečensku
- ve Vazební věznici Olomouc nastoupil v roce 2008, působí na pozici řidiče a strážného.

Obviněn byl hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, který je stíhán na svobodě, podnikatel Ivan Kyselý a dva vysocí představitelé olomoucké krajské policie.

Konkrétně náměstek policejního ředitele Karel Kadlec a Radek Petrůj, šéf hospodářské kriminálky. Muži měli zneužít pravomoci veřejného činitele, nabídnout a přijmout úplatek.

Úzkou spolupráci mezi Karlem Kadlecem a Radkem Petrůjem zažil na vlastní kůži Jiří Středa. Jeho trestní oznámení, které podal podle něj na podezřelý prodej uličky mezi ulicemi Křičkova a U Ovčačky v Olomouci na Svatém Kopečku, začal na příkaz Karla Kadlece řešit vyšetřovatel Radek Petrůj.

Na nic nezákonného nenarazili. A podle GIBS postupovali policisté adekvátně.

Prověřování práce policistů měl na starosti Tomáš Uličný z olomouckého oddělení GIBS. I jej ÚOOZ nejspíš v údajné korupční aféře vyslýchal.

Předpokládám, že situaci ohledně operace Vidkun sledujete. Jak ji zatím hodnotíte?
Pro mě to představuje obrovskou naději, která tady nebyla od poloviny devadesátých let. Olomouc bylo město zakleté spojením ODS a ČSSD. Žádné korupční kauzy se nevyšetřily. Akce vrchního státního zástupce je záblesk naděje, že se poměry změní.

Co je pro vás zásadnější že Vidkun zasáhl do řad olomoucké krajské policie, nebo že si obvinění vyslechl i hejtman kraje Jiří Rozbořil?
Podle mého jejich společenství má kořeny jak mezi politiky, tak mezi policií a státními zástupci. Má to velice široký záběr. Celá věc by mohla vyšumět, pokud by zasáhla nějaká politická mafie, která se bude snažit vše potlačit, znevěrohodnit a své lidi uchránit před stíháním. Ale chci věřit tomu, že se kauzu podaří dotáhnout do konce.

Loni v červenci jste poslal otevřený dopis, ve kterém jste žádal prošetření úzkých vazeb olomouckých policistů a státních zástupců s místními politiky či podnikateli. Cítíte teď, po vypuknutí Vidkunu, satisfakci?
Podobných dopisů jsem napsal několik. Nejenom já, ale spousta dalších lidí v Olomouci ví, že se tady děje něco nekalého. Takže jsme rádi, že se věci pohnou k lepšímu.

To, že vaše trestní oznámení v záležitosti prodeje uličky na Svatém Kopečku v Olomouci na příkaz Karla Kadlece převzal Radek Petrůj, vám bylo podezřelé, už když se to stalo. Jak se na to díváte dnes?
Vypadá to, že jsem nebyl jediný. Nejspíš měli svůj modus operandi (postup činnosti, pozn. redakce), který se jim osvědčoval. Podle mě jejich propojení nebylo nedostatečně pokryté jenom ze strany GIBS. Myslím, že si ho museli být vědomí i někteří státní zástupci, kteří v daných případech rozhodovali. To, jak naložila dvojice s mým trestním oznámením, podle mě přímo souvisí s Vidkunem.

GIBS? Vždycky to dopadlo žalostně

GIBS jste oslovil vícekrát. Jak se vám vaše spolupráce osvědčila?
Vždycky to dopadlo žalostně. S kontrolním orgánem policistů, který se dříve jmenoval Inspekce ministra vnitra, jsem se dostal do kontaktu už dříve. Když mě nevzali k policii.

Můžete to rozvést?
V roce 2005 jsem měl nastoupit k policii. Deset dnů před nástupem, v době, kdy jsem už měl vše vyřízené, jsem dostal informace, že byla ustanovena speciální komise. Podotýkám, že nikdy předtím neexistovala. Proběhlo jakoby další přijímací řízení a nepřijali mě. Na postup policie jsem si stěžoval GIBS, tehdy to byla Inspekce ministerstva vnitra.

Právě to, že vás policie nepřijala, je neoficiální argument některých lidí, že podobná oznámení nebo návrhy na prošetření podáváte. Prý se mstíte.
Policisty mám rád, mám mezi nimi přátele. Myslím, že policie je velmi důležitá, proto jsem chtěl u ní pracovat. A nakonec jsem během toho procesu, kdy jsem se snažil ke sboru přidat, setkal s bezprávím. Musel jsem se ozvat.

GIBS na váš popud aktuálně řeší ještě jiné případy. Můžete uvést nějaké podrobnosti?
Týká se mého současného pracoviště. Jsem příslušník vězeňské služby. Před rokem a půl jsem napsal dopis ministryni Válkové, která věc nechala prošetřit GIBS. Nemohu sdělit podrobnosti, podepsal jsem mlčenlivost. Olomoucká GIBS vše vyšetřuje od března minulého roku dodnes. Zatím nezjistila nic.

Finanční a psychická šikana

Jaká je vaše situace v práci vzhledem k tomu, že z vašeho popudu se o fungování vazební věznice zajímá inspekce? Podle našich zdrojů jste ve věznici často vystavován silnému nátlaku ze strany nadřízených. Vaši kolegové nějaký čas měli dokonce zakázané vyslovovat vaše jméno. Cítíte, že by požadavky na vaši osobu byly nestandardní?
Ano, objevila se šikana. Vedení na mé kolegy tlačí, aby se mi vyhýbali. Snaží se mě očernit. Ovšem některé věci se dozvídám až postupně. Je pravda, že od doby, co byl pan ředitel pozván na GIBS, aby něco vysvětlil, se chování vedení vůči mně dost výrazně změnilo. Účelem jejich finanční a psychické šikany je, aby mě dostali ze služebního poměru. Nemohu být konkrétnější, vše se teď řeší.

A podniklo vedení vůči vám nějaké oficiální kroky?
Ano, změnil se charakter mé práce. Bylo vůči mně vedeno několik kázeňských řízení. Dokonce jsem si najal přes odbory advokáta. Ale všechna kázeňská řízení byla zamítnuta.

Nezvažoval jste, že z práce odejdete?
Sice by to pro mě možná bylo lepší, ale to mohu udělat kdykoli. Navíc cítím zodpovědnost, chci celou věc dotáhnout do konce. Pokud se mi to povede, umím si představit, že bych u vězeňské služby zůstal. Pro mě je to služba veřejnosti.