Hrošíci liberijští je měli najít v novém africkém pavilonu, který měl od podzimu vyrůstat mezi pavilonem opic a žirafami.

Stavět se však nebude.

Od plánu nakonec radnice ustoupila kvůli penězům.

Utekla možnost dotace

„Mysleli jsme, že uvidíme staveniště. Místo toho tady návštěvníci krmí kačeny," neskrývala překvapení Věra Pospíšilová, která navštívila zoo předminulou neděli.

„Vnučce jsem zrovna říkala, když jsme se dívaly na hrošíky v těch chlívcích, že brzy budou v krásném pavilonu," dodala důchodkyně.

O změně v investičních plánech informovala radnice ve středu.

Náklady na nový objekt jsou téměř 42 milionů korun a na to město podle radních nemá peníze a síly. Hlavně jí uteče možnost získat dotaci.

„Africký tropický pavilon je podle nás i technologicky tak náročná akce, že už by nešlo splnit základní kriterium pro získání dotace. Tedy kompletní realizaci do konce kalendářního roku," vysvětlil náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).

Dodal, že stavařům by práce zabraly kolem dvanácti měsíců.

„Proto nepředpokládám, že by se tato akce znovu dostala do hry, jelikož ji ani není možné fyzicky stihnout," dodal náměstek.

Vizualizace Afrického tropického pavilonu v olomoucké zoo

Takto měl vypadat interiér nového Afrického pavilonu v olomoucké zoo. Autor: Alfaprojekt Olomouc. Zdroj: Zoo Olomouc

Rybníček mezi pavilonem opic a žiraf, kde vyroste nový Africký pavilon

Rybníček mezi pavilonem opic a žiraf, kde měl stát nový Africký pavilon. Autor: DENÍK/Daniela Tauberová

Staveniště se oplotilo… a nic

Vloni v létě se v lokalitě s vodní plochou s ptactvem, kde měl pavilon vyrůst, provedly menší úpravy.

Budoucí staveniště se oplotilo a některé druhy zvířat přesunuly jinam.

„Stavebně se ale neodstartovalo nic. Zoo si s tím poradí. Udělá tam třeba nějaký výběh v rámci svých provozních prostředků," uvedl Ladislav Šnevajs.

Protože projekt už dotaci nedostane a v dalších letech na něj nejspíš evropské peníze sehnat nepůjdou, je podle náměstka nejméně na dva tři roky mimo hru.

„Bude otázkou, zda i v novém plánovacím období bude cestovní ruch podporovaná aktivita. Spíš si myslím, že ne," domnívá se. Jedinou variantou, aby město nemuselo celou stavbu platit z rozpočtu, by bylo najít jinou cestu, kde získat peníze.

Smutný pohled na malé výběhy

Hlavně nejmenší návštěvníci zoo, kteří hrochy milují, si tak budou muset zvyknout na smutný pohled na nevelké výběhy zavalitých sudokopytníků.

Nevyhovující ubikace měli vyměnit za atraktivní pavilon, kde by našli větší prostor s výsekem biotopu připomínajícího jejich přirozené prostředí v divočině.

Zvířatům, která jsou v přírodě vážně ohrožena kvůli kácení tropických deštných pralesů a lovu pro maso, měli v novém pavilonu dělat společnost štětkouni, krokodýli a některé z druhů opic obývající podobné africké pralesní stanoviště.