Ruské síly od úterního rána ostřelují město Vuhledar v Doněcké oblasti. Zatím jsou zprávy o třech zabitých civilistech, uvedla ukrajinská agentura Ukrinform s odkazem na informace úřadů o situaci v jednotlivých regionech. Pod neustálou palbou jsou ve stejné oblasti také obce Lyman a Avdijivka. Ukrajinské úřady se dál snaží lidi z míst u frontové linie evakuovat, uvedla agentura.

Nepřátelské síly v noci rovněž ostřelovaly Charkov a další místa v Charkovské oblasti. Oběti odtamtud hlášeny nejsou.

V obléhaném strategickém přístavu Mariupol je stále uvězněno asi sto tisíc civilistů. Přes 200 z nich se spolu s obránci města ukrývá v rozsáhlých ocelárnách Azovstal, řekl podle agentury Reuters starosta města Vadym Bojčenko. V neděli se z areálu podařilo dostat přibližně 100 civilistů a evakuace mají nadále pokračovat.

V pondělí bylo z obléhaného ukrajinského Mariupolu evakuováno 393 lidí, z toho 59 dětí, oznámilo vedení separatistické Doněcké lidové republiky (DNR). Lidé směřovali do obce Bezimenne, která leží asi 30 kilometrů východně od Mariupolu na území Doněcké oblasti ovládaném proruskými separatisty. Za dva měsíce bylo z města údajně do DNR evakuováno 26 765 lidí. 

Ruský prezident Vladimir Putin.
Symbolický význam? Putin možná 9. května vyhlásí Ukrajině válku, zaznívá

Odjezdem z přístavního města ale peripetie jeho obyvatel nekončí. Mariupolský starosta upozornil, že asi 2000 lidí z Mariupolu je zablokováno u okupovaného Berďansku, vzdáleného asi 75 kilometrů, a nemůže se dostat na území kontrolované Ukrajinou. „Už dva týdny čekají na evakuaci… Ale nepřátelská ruská vojska ničí naše plány, brání obyvatelům Mariupolu v cestě do Záporoží, které je pod ukrajinskou kontrolou,“ citovala Bojčenka agentura Unian. Záporoží je od Mariupolu vzdálené asi 200 kilometrů a konvoj musí projet přes různá kontrolní stanoviště, uvedla zpravodajská stanice BBC.

Dalších 40 tisíc lidí podle ukrajinských úřadů Rusové odvezli na okupovaná území, nebo dokonce rovnou na území Ruské federace. Starosta Mariupolu Vadym Bojčenko na tiskové konferenci uvedl, že některé civilisty Rusové odvážejí na území samozvané Doněcké lidové republiky, některé do vzdálenějších obalstí Ruska, na Sibiř i daleko na východ.

Oděsa zaznamenala klidnou noc 

K ostřelování dochází i v Chersonské oblasti na jihu země, kterou ruské invazní síly částečně získaly pod svou kontrolu. 

Noc byla naopak klidná v Oděse, dalším městě na jihu části Ukrajiny, které v poslední době čelí ruským útokům. V pondělí si v tomto přístavním městě raketový útok vyžádal život 14letého dítěte.  Ruské ministerstvo obrany ale v úterý uvedlo, že ruské síly pomocí vysoce přesných zbraní zasáhly u Oděsy hangáry se zbraněmi dodanými ze zahraničí. „Byly zničeny hangáry s bezpilotními letouny Bayraktar TB2 a také raketovými zbraněmi a municí, které byly dodány z USA a evropských zemí,“ řekl podle agentury RIA Novosti představitel ministerstva Igor Konašenkov. Tvrzení nelze nezávisle ověřit. 

V pondělí večer Rusové útočili také na Mykolajiv, ležící asi 130 kilometrů východně od Oděsy.