„Jedná se o velice vzácný výskyt přenosu potravinové alergie, kdy ji příjemce transplantovaných plic získal spolu s darovaným orgánem,“ uvedl pro sever Live Science doktor Mazen Odish, vědecký pracovník v oblasti plicní a akutní péče v San Diego Medical Center, který ženu léčil.

Bolest břicha. Ilustrační foto.
Zažívací potíže může způsobit lepek. Vážnější jsou ale střevní záněty

Podle Odishe je známo maximálně čtyři až pět případů na světě, kdy příjemci transplantovaných plic získali alergii na arašídy, která se u nich projevuje akutním selháním dýchání. Ostatní typické příznaky alergie na arašídy, jako je vyrážka nebo bolest břicha, přitom chybí. Zdá se tak, že postižený je pouze transplantovaný orgán.

Podobné přenosy potravinových alergií se přitom nemusí týkat pouze plic. V minulosti již byly zaznamenány vzácné případy i po transplantacích jater, ledvin, srdce nebo kostní dřeně. Vědci však uklidňují, že se nejedná o pravidlo.

Riziko může zvyšovat konkrétní lék

Podle jednoho výzkumu se přenos alergie na potraviny vyskytuje častěji, pokud je příjemci orgánu podáván lék takrolimus, což je imunosupresivní látka, která snižuje riziko, že tělo transplantovaný orgán odmítne. To byl i případ této ženy.

Kožní testy později potvrdily, že je žena skutečně alergická na arašídy, ale pozitivně byla testována i na mandle, kešu, kokosové ořechy a lískové ořechy. Lékaři jí doporučili, aby se ořechům vyhýbala, a dostala autoinjekci s adrenalinem EpiPen pro případ další závažné alergické reakce.

„Není jasné, jestli potravinové alergie po transplantaci zůstávají pro pacienty celoživotním problémem,“ podotkl Odish. Je možné, že u některých jedinců může časem vymizet. Alergologové budou u ženy pravděpodobně pokračovat v testování alergie na arašídy a další ořechy, aby zjistili, zda se její tolerance vůči těmto potravinám mění v průběhu času, poznamenal.

Ilustrační foto
Zákeřná alergie: do osmi let propukne u poloviny lidí