Při dvojici výbuchů zahynulo nejméně 60 Afghánců, dalších 143 lidí bylo zraněno. Mezi obětmi atentátu je také 12 amerických vojáků. Krátce předtím přitom Spojené státy a jejich spojenci vyzvali Afghánce, aby oblast opustili, a to právě kvůli hrozbě ze strany teroristické organizace Islámský stát.

O situaci byl podle Reuters informován americký prezident Joe Biden. Reportér listu The Wall Street Journal na twitteru napsal, že druhý výbuch zřejmě nastal u hotelu Baron, který využívali zejména Britové a že na místě je mnoho zraněných. 

Evakuace Afghánců z letiště v Kábulu.
Američané vozí do Evropy tisíce Afghánců denně. Postoj EU je odlišný

Agentura Reuters později upřesnila, že k prvnímu výbuchu došlo u brány Abbey a šlo o dílo sebevražedného atentátníka. Explozi měly následovat také výstřely. Ke druhému výbuchu došlo u brány Baron, která je pojmenována podle nedalekého hotelu.

Nemocnice, kterou v oblasti provozuje italská charitativní organizace, ošetřila podle agentury Reuters nejméně 60 lidí. Mezi raněnými jsou podle agentury Reuters ozbrojenci Tálibánu i členové americké armády. Právě hnutí Tálibán, které v uplynulých dnech a týdnech ovládlo většinu země, útoky odsoudilo.

VAROVÁNÍ: Záběry jsou drastické a nejsou vhodné pro osoby mladší 18 let.

Z letiště dnes startují evakuační lety s občany zahraničních zemí a jejich afghánskými spolupracovníky. V okolí se v posledních dnech shromáždily tisíce lidí, které se západní jednotky snaží evakuovat ze země.  Jeden z diplomatů v Kábulu podle Reuters uvedl, že v průběhu dnešního dne byly prostory letiště „obzvláště zaplněné“ i navzdory varováním před možným útokem.

Američtí představitelé podle Reuters uvedli, že mají obavy z dalších útoků v oblasti mezinárodního letiště v Kábulu. Z něho v posledních týdnech startují evakuační lety, jimiž jsou kvůli nestabilní bezpečnostní situaci v zemi související s ofenzivou Tálibánu přepravováni do bezpečí cizinci i někteří Afghánci, například spolupracovníci zahraničních vojenských misí. Několik států ještě před tím, než dnes Kábulem otřásly exploze, své občany v Afghánistánu vyzvalo, aby se letišti vyhýbali. Lidé ale i tak na letiště podle AP proudili, protože mnoho zemí se chystá v brzké době evakuační lety ukončit.