„Tím, že Česko nepředchází a nepostihuje střet zájmů českého premiéra, nedodržuje legislativu EU a režim podmíněnosti na ochranu rozpočtu Unie. S cílem ochránit rozpočet by nyní měla komise tento mechanismus spustit,“ uvedla německá europoslankyně Monika Hohlmeierová.

Agrofert
Dotace pro Agrofert: Unie o peníze nepřišla. Tratit bude Babiš, nebo Česko

„Jedná se o to, že Česká republika nevymáhá peníze po firmách premiéra Andreje Babiše. Máme tu dokončený audit EU a právo platí pro všechny, tedy i pro předsedu vlády. Měl by vrátit všechny peníze, které neoprávně čerpal, protože byl ve střetu zájmů,“ uvedl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který byl podle vlastních slov spoluautorem rezoluce Evropské lidové strany.

„Audit Evropské komise konstatoval, že Babiš byl konečným příjemcem výnosů Agrofertu. Proto je třeba, aby se tato věc dotáhla do konce. Je to zcela jednoznačný stav,“ dodal europoslanec Zdechovský.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)
Hamáček: Neoprávněné dotace má Agrofert vrátit, ČSSD vládu ale neopustí

Evropská lidová strana v čele s Manfredem Weberem z německé CSU už začala také jednat o celého rezoluci Evropského parlamentu. Přijata by podle Zdechovského mohla být v květnu.

EU si peníze ohlídala

Evropská komise oznámila, že nemusí od Česka vymáhat peníze zpět za evropské projekty Babišova Agrofertu. Česko podle mluvčího komise na výzvu Bruselu přestalo před třemi roky posílat žádosti o proplacení. Proto nemusí Česko nic vracet.